Nieuwe producten maken uit retourbrood

Dit is te gebruiken als ingrediënt voor ontbijtkoek en koekjes en levert kwalitatief goede en smakelijke producten op, zo blijkt uit onderzoek van Wageningen UR.

Trefwoorden: #EBIC, #European Bakery Innovation Centre, #retourbrood, #Wageningen UR

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Retourbrood is brood dat van supermarkten teruggaat naar bakkerijen.

In dit project is onderzocht of van retourbrood nieuwe smakelijke producten gemaakt kunnen worden. Wageningen UR heeft samen met het European Bakery Innovation Centre (EBIC) gekeken naar receptuur, productieproces, microbiologische veiligheid en kwaliteitsbeoordeling.

Aan het beslag van de snijkoek is direct retourbrood toegevoegd en voor de koekjes is van het retourbrood eerst een suikerstroop gemaakt dat de oorspronkelijke suiker in het recept vervangt. Uit onderzoek blijkt dat de koekjes en snijkoek gemaakt van retourbrood in de smaak vallen bij consumenten en dat het verwerkte retourbrood positief bijdraagt aan de waardering van deze producten.

In 2015 gingen diverse bedrijven aan de slag met CARVE-pilots om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen. De Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research startten in 2015 het project CARVE (across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency) om voedselverspilling in de agrifoodketen te verminderen.

Gedurende 4 jaar gaan bedrijven in de voedselketen, in de vorm van proefprojecten, aan de slag met kennis, instrumenten en beslismodellen. Vanuit deze proefprojecten wordt binnen CARVE gereedschap ontwikkeld waarmee bedrijven de preventie en reductie van voedselverspilling als doelstelling kunnen integreren in hun bedrijfsvoering, organisatie en in de gehele keten. CARVE is een meerjarig publiek-privaat samenwerkingsproject, met cofinanciering vanuit de Topsector Agri&Food.

Tijdens de estafette-bijeenkomst op 18 mei presenteren de deelnemende bedrijven hun bevindingen. Hieraan nemen, naast EBIC, ook Koninklijke A-ware Food Group, Iglo Foods Group, Sonneveld Group BV, Arla Foods, Royal FrieslandCampina, Albert Heijn, Jumbo Supermarkten en PLUS Retail deel.

Thema's die besproken worden zijn hoe voedselverspilling te meten; de optimalisatie van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers; het terugbrengen van reststromen in de keten door hoogwaardig hergebruik; en de vermindering van verspilling in huishoudens door productontwikkeling.

De bedrijven geven tijdens de bijeenkomst het stokje door aan een groep nieuwe bedrijven, die in 2016 starten met proefprojecten.

Ook de resultaten van twee grote projecten binnen het Top Institute Food & Nutrition (TIFN) worden gepresenteerd. TIFN ontwikkelde in samenwerking met bedrijven, reken- en beslismodellen om grondstof-efficiëntie in agrifoodketens te bepalen en te optimaliseren.