Onderzoek: afgedode kankercellen vormen krachtig anti-kanker vaccin

Onderzoekers in de groep van Prof. Dr. Peter Vandenabeele (VIB/UGent) hebben aangetoond dat afgedode kankercellen via necroptosis (een type celdood) een krachtig anti-kanker vaccin vormen.

Trefwoorden: #celdood, #kanker, #kankercellen, #kankertherapie, #necroptosis, #UGent, #VIB

Lees verder

research

( Foto: © VIB - Ine Dehandschutter )

ENGINEERINGNET.BE - Dit krachtig vaccin stimuleert het immuunsysteem om de uitgroei van een kankergezwel te verhinderen.

Deze ontdekking opent nieuwe perspectieven voor het inzetten van necroptosis als kankertherapie en voor de screening van nieuwe en bestaande kankermedicamenten die dit type celdood kunnen uitlokken.

Prof. Peter Vandenabeele (VIB/UGent): “In onze onderzoeksgroep bestuderen we de moleculaire mechanismen van verschillende types van celdood. Recent wordt steeds duidelijker dat celdood een zeer belangrijke rol speelt in kanker en andere ziekten. Het geeft ongelooflijk veel voldoening dat een beter begrip van celdoodprocessen op termijn misschien zal kunnen leiden tot een efficiëntere kankerimmunotherapie.”

Elke seconde sterven één miljoen cellen in een gezond menselijk lichaam door geprogrammeerde celdood. Deze stervende cellen worden efficiënt opgeruimd door immuuncellen zonder een ontstekingsreactie uit te lokken.

Uitschakeling van cellen door het uitlokken van celdood is één van de belangrijkste doelstellingen van de anti-kankertherapie en resulteert in een reductie van de tumormassa.

De jongste 10 jaar werden een aantal kankergeneesmiddelen geïdentificeerd die niet alleen de kankercellen afdoden, maar ook een immuunantwoord uitlokken in de patiënt, een fenomeen dat omschreven wordt als immunogene celdood.

Dr. Dmitri V. Krysko (VIB/UGent): “De kracht van immunogene celdood ligt in het feit dat het immuunsysteem wordt geactiveerd om heel specifiek kankercellen te elimineren. Necroptotisch afgedode kankercellen instrueren na opname door antigen-presenterende cellen het immuunsysteem om levende kankercellen op te sporen en uit te schakelen.”

Tot nu was dit soort immunogene celdood enkel gekend als een specifiek celdoodprogramma dat wordt uitgelokt door bepaalde anti-kankergeneesmiddelen. Tania Løve Aaes en Dmitri V. Krysko, onder leiding van Peter Vandenabeele, toonden aan dat een nieuw type celdood, necroptosis, ook sterk immunogeen is.

Doctoraatsstudent Tania Løve Aaes (VIB/UGent): “We hebben een systeem ontwikkeld dat necroptosis kan uitlokken in kankercellen. In ons onderzoek hebben we de afgedode kankercellen als een anti-tumor vaccin toegediend aan muizen die kanker ontwikkelen, en we vonden een duidelijk beschermend effect.”

Vandenabeele: “Met dit onderzoek hopen we een alternatieve piste aan te bieden om via een ander type immunogene celdood, namelijk necroptose, kankercellen af te doden en een specifiek anti-kanker immuunantwoord uit te lokken.”


(bron: VIB)

Deze bevindingen werden gepubliceerd in Cell Reports van 31 maart 2016. Het onderzoek werd uitgevoerd in het Inflammation Research Center (VIB/UGent) en het Cancer Research Institute Ghent (CRIG/UGent).