Wereldprimeur: daderprofiel vaker te realiseren met nieuwe techniek

Een nieuwe techniek van het Forensisch Laboratorium voor DNA-onderzoek kan meer informatie uit DNA halen, wat belangrijk is als er bijvoorbeeld weinig dader-DNA is.

Trefwoorden: #daderprofiel, #DNA, #DNA-onderzoek, #Forensisch Laboratorium, #Leids Universitair Medisch Centrum, #Nederlands Forensisch instituut

Lees verder

Techniek

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Dit Massive Parallel Sequencing is zeer waardevol wanneer er weinig dader-DNA is, of als dit gemengd is met DNA van anderen.

Het Forensisch Laboratorium voor DNA-onderzoek (FLDO) van het Leids Universitair Medisch Centrum is als eerste forensisch laboratorium ter wereld geaccrediteerd om deze techniek toe te passen.

Bij de nieuwe DNA-techniek Massive Parallel Sequencing (MPS) wordt de volgorde van de DNA-code op 23 plaatsen bepaald. De klassieke methode kijkt alleen naar de lengte van dezelfde, internationaal uitgekozen plaatsen op het erfelijk materiaal.

“Het onderscheidend vermogen van MPS is groter dan dat van de klassieke methode, aangezien de verschillen van DNA-volgorde tussen mensen groter zijn dan de verschillen in DNA-lengte”, vertelt prof. Peter de Knijff, hoofd van het FLDO.

“Bovendien is er bij de klassieke methode vrij veel DNA nodig om een DNA-profiel te maken. MPS kun je ook toepassen wanneer er maar heel weinig DNA is aangetroffen.”

Een derde voordeel van de nieuwe DNA-techniek is dat deze beter overweg kan met mengprofielen. De Knijff: “Zo’n mengprofiel, waarbij het DNA van een dader gemengd is met dat van bijvoorbeeld het slachtoffer, komt vrij veel voor.

Nu kun je daar alleen een daderprofiel uit halen wanneer meer dan 20 procent van het gemengde DNA uit dader-DNA bestaat. Voor MPS is materiaal met een lager percentage dader-DNA ook nog bruikbaar.”

De eerste zaak waarbij het geaccrediteerde FLDO de nieuwe techniek gebruikt loopt momenteel. “We kijken of we de techniek snel en betrouwbaar kunnen uitvoeren. Ik verwacht dat MPS over twee jaar bij alle zaken waarbij het meerwaarde heeft wordt toegepast.

En over vijf of tien jaar misschien wel in alle zaken.” MPS, ook wel Next Generation Sequencing genoemd, is duurder dan de klassieke methode, maar door technische vooruitgang dalen de kosten nog steeds.

Het FLDO richt zich vooral op het ontwikkelen en verbeteren van DNA-technieken. In opdracht van het Nederlands Forensisch instituut (NFI) doet het FLDO ook DNA-onderzoek in complexe zaken.

Op termijn zal het NFI de nieuwe techniek ook gaan gebruiken, maar voorlopig voert het FLDO het DNA-onderzoek uit in zaken waarin gebruik van MPS gewenst is.