Delft en Siemens willen verkeerslichten laten praten met auto’s

Gemeente Delft en Siemens onderzoeken of zij de verkeersveiligheid en de -doorstroming kunnen vergroten door verkeerslichten te laten communiceren met slimme elektronica van auto’s.

Trefwoorden: #C-ITS, #delft, #Intelligente Transport Systemen, #siemens

Lees verder

research

( Foto: Siemens )

ENGINEERINGNET.NL - Het ligt voor de hand maar vereist wel de medewerking van de overheid: als de elektronica in je auto 'slim' is, waarom dan geen connectie maken met elk verkeerslicht dat je nadert?

Die mogelijkheid bestuderen Siemens en de gemeente Delft nu: door de informatie (groen, geel of rood) van een verkeerlicht te combineren met het navigatiesysteem, wordt niet alleen automatisch de snelste route aangegeven, maar word je ook niet meer verrast door op rood springende verkeerlichten.

'Toevallig' levert Siemens al jaren intelligente regelinstallaties voor het aansturen van verkeerslichten aan de gemeente Delft. Deze bevatten alle data over wanneer een richting groen wordt en hoe lang een richting nog groen, rood of geel blijft.

Dat soort data kan in principe worden 'gedeeld' met alle weggebruikers mits een connectie en aangepaste elektronica aan beide zijden.

Het uiteindelijke doel is dat automobilisten op basis van deze informatie kunnen anticiperen door hun snelheid - en via het navigatiesysteem desgewenst hun route - aan te passen.

Bij gebleken succes willen de twee een oplossing ontwikkelen die zij stapsgewijs uitbouwen tot een landelijk voorbeeld.


ACHTERGROND
Zowel op nationaal als internationaal niveau vinden momenteel veel ontwikkelingen plaats op het gebied van zogenaamde Coöperatieve Intelligente Transport Systemen (C-ITS). Hierbij communiceren voertuigen met elkaar én met de vaste infrastructuur, de zogenaamde wegkantsystemen. Het technologieconcern Siemens is bij diverse C-ITS projecten betrokken. Zo participeert het bedrijf in een C-ITS project om spookfiles op de A58 te bestrijden.