Asfaltcentrale APM in Bergen op Zoom duurzaamste van Nederland

Na een ingrijpende renovatie kunnen in de asfaltcentrale APM verschillende asfaltmengsels worden geproduceerd, die bestaan uit een uitzonderlijk hoog percentage hergebruikte materialen.

Trefwoorden: #asfalt, #asfaltcentrale APM, #CO2-uitstoot, #duurzaamheid, #hergebruik, #recyclage

Lees verder

Techniek

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL - Daarnaast kan de centrale asfalt produceren tegen aanzienlijk lagere temperaturen, waardoor de CO2-uitstoot en het energieverbruik met circa 30% afnemen.

Christophe van der Maat, gedeputeerde provincie Noord-Brabant, zal de vernieuwde centrale op vrijdag 8 april officieel openen.

APM wil materialen uit oud asfalt, dat bestaat uit een mengsel van steen, zand, stof en bitumen, maximaal hergebruiken in nieuw asfalt. Daarbij maakt de centrale onderscheid in asfalt voor onderlagen en deklagen.

Door de bestaande droogtrommel in de centrale te verlengen, kan 75% van onbewerkt oud asfalt worden hergebruikt in nieuwe onderlagen. Het bedrijf verwacht dat door materiaalstromen in de trommels op een andere wijze te combineren, het percentage kan worden opgevoerd tot boven de 85%.

Vanwege de zware belasting worden aan deklagen technisch gezien hogere eisen gesteld. Tot op heden is het percentage hergebruik in deklagen om die reden maximaal 30%.

Door oud asfalt op ingenieuze wijze te scheiden in de oorspronkelijke grondstoffen, is het percentage teruggewonnen stenen in het asfalt op te voeren tot 50%. Deze nieuwe techniek komt voort uit het Europese demonstratieproject LE2AP van BAM.

Door de lagere CO2-uitstoot en het verminderde energieverbruik levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Belangrijke afnemers, zoals de provincies Noord-Brabant en Zeeland en veel gemeenten uit beide provincies, worden nauw betrokken bij hun duurzame innovaties.

Het streven is het duurzame asfalt op grote schaal toe te gaan passen op rijks-, provinciale- en gemeentewegen in zuidwest-Nederland.