Gemengde bossen nuttiger dan homogene bossen

Bossen waar meerdere boomsoorten samen groeien, kunnen meer dan homogene bossen en zijn dus nuttiger voor de maatschappij. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Trefwoorden: #biodiversiteit, #gemengd bos, #KU Leuven, #onderzoek, #UGent

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Bossen leveren tal van diensten aan de maatschappij. Zo produceren ze hout, slaan ze koolstof op en vormen ze een leefgebied voor tal van planten en dieren. Zijn bossen met een grotere diversiteit aan boomsoorten beter in staat om deze zogenaamde ecosysteemdiensten te leveren?

Deze vraag werd door onderzoekers van 29 Europese instituten onderzocht in verschillende Europese bostypes. Van het boreaal bos in Finland tot het mediterraan bos in Spanje bekeken ze hoe het functioneren van bosecosystemen beïnvloed wordt door de biodiversiteit aan bomen die er groeien.

Individuele boomsoorten scoren vaak erg goed in het leveren van een specifieke dienst. Zo produceren bepaalde naaldboomsoorten bijvoorbeeld veel hout. Maar bossen moeten in veel diensten tegelijk voorzien.

Prof. Lander Baeten: “Bossen produceren hout en zuiveren de lucht van fijn stof en stikstofdioxide. Daarnaast produceren bossen zuurstof en dienen ze tegelijk ook als recreatieruimte voor bezoekers en als leefruimte voor verschillende planten en dieren. Gezien de vele functies die bossen vervullen opteren we maar beter voor gemengde bossen.”

Wanneer veel soorten bij elkaar groeien, wordt een bos namelijk een manusje-van-alles, zo bleek uit het biodiversiteitsonderzoek. Het kan dan tegelijk voorzien in heel uiteenlopende diensten, in plaats van uit te blinken in slechts één functie. Dit laatste moet vermeden worden, omdat dit zal leiden tot een verschraling van het dienstenaanbod.

Daarom moeten landschappen behouden en gestimuleerd worden waar veel boomsoorten voorkomen, zodat ze ons kunnen voorzien in de productie van bruikbaar hout, maar ook ruimte bieden aan recreatie, leefgebieden vormen voor tal van andere soorten, het klimaat mee reguleren, ...


(bron: UGent)

Aan dit onderzoek hebben de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent en het departement Aard- en Omgevingswetenschappen van de KU Leuven aan meegewerkt.