Nederlandse KDC-10 tankt F-35 bij in de lucht

Beide Nederlandse F-35’s zijn afgelopen week voor het eerst in de lucht, boven de Amerikaanse staat Californië, bijgetankt door een Nederlands KDC-10 transportvliegtuig.

Trefwoorden: #certificering, #Edwards Air Force Base, #F-35, #KDC-10, #luchtmacht, #tanken

Lees verder

Techniek

( Foto: ministerie van Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - Hiermee verkreeg de luchtmacht de nationale certificering om de F-35 ook in de toekomst te voorzien van brandstof.

Het tanken gebeurde zowel overdag, bij schemering als in het donker boven Edwards Air Force Base in de Amerikaanse staat Californië. De certificering is onderdeel van de operationele test- en evaluatiefase van de F-35 en ook nodig om in mei of juni de overtocht naar Nederland te maken.

De KDC-10 kan per minuut 1.750 liter brandstof in de tanks van jachtvliegtuigen pompen. Het in de lucht bijtanken verlengt de missieduur en verhoogt het rendement van missies. De toestellen kunnen ver van huis worden ingezet en langere tijd in een operatiegebied vliegen. Dit vergroot de effectieve slagkracht van de gevechtstoestellen.

Om het geluid van de F-35 alvast te ervaren maakt een toestel in mei of juni 2016 ‘belevingsvluchten’ bij de vliegbases Leeuwarden en Volkel. Dat beloofde minister Jeanine Hennis-Plasschaert aan de omgeving van beide luchtmachtlocaties.

In 2019 worden de eerste F-35’s gestationeerd in Nederland.