Leeratelier Tiense Suikerraffinaderij voorbeeld ’duaal leren en werken’

De Tiense Suikerraffinaderij werkt al enkele jaren aan de uitbouw van het werkplekleren en ‘Duaal Leren en Werken’ voor beroepsopleidingen in de regio Tienen i.s.m. verscheidene partners.

Trefwoorden: #duaal leren en werken, #suiker, #Tiense Suikerraffinaderij, #werkplekleren

Lees verder

Opleiding

( Foto: Tiense Suikerraffinaderij )

ENGINEERINGNET.BE - Deze suikerraffinaderij gelooft in deze vorm van onderwijs en heeft daarom geïnvesteerd in de creatie van een professioneel leeratelier in haar vestiging Tienen.

Het doel van Duaal Leren en Werken? Jongeren voorbereiden op de arbeidsmarkt dankzij een goed evenwicht tussen leren op school en het verwerven van extra competenties in een reële arbeidsomgeving.

De Tiense Suikerraffinaderij wil met haar leeratelier dus een kwalitatieve leerplek bieden aan deze jongeren, voornamelijk leerlingen uit de derde graad beroepsopleidingen en het Se-n-Se (Secundair na Secundair) onderwijs.

Het aantal studenten die het ‘Duaal Leren en Werken’-traject volgen, vormen binnen Südzucker, het moederbedrijf van de Tiense Suikerraffinaderij, gemiddeld zo’n 10% van de totale werkkracht in het Duitse suikersegment.

De Tiense Suikerraffinaderij heeft reeds in 2013 de eerste stappen ondernomen in het kader van werkplekleren en ‘Duaal Leren en Werken’, en dat in samenwerking met de technische dienstverlener TMS Industrial Services en verschillende scholen in de Tiense regio.

Begin deze week werd het professioneel leeratelier ingehuldigd, in aanwezigheid van Koen Geens, minister van Justitie, ter vervanging van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Thomas Hübbuch, CEO Tiense Suikerraffinaderij: “Dit leeratelier, bestaande uit 180m² atelier, 90m² leslokaal, doucheruimtes en een refter, is een grote stap in het hele project omtrent Duaal Leren en werkplekleren. We zijn fier om met zo’n ruimte jongeren een First class Experience te bieden waarbij ze hun technische competenties op een efficiënte manier kunnen ontwikkelen.”

Het leeratelier zal enkel haar succes kennen dankzij de goede samenwerking met hun verschillende partners: lokale scholen (GO! Atheneum d’hek Landen, PISO Tienen en VIA Tienen), onderwijsinstanties, de VDAB, de stad Tienen, IPV (opleidingscentrum voor de voedingsindustrie) en TMS Industrial Services en de overheid.

Om dit partnerschap en het Duaal Leren en Werken te bekrachtigen, ondertekenden deze verschillende instanties dan ook een engagementsverklaring.