iMinds zorgt voor stabielere en performantere mobiele breedbandnetwerken

In het kader van het Europese SEMAFOUR-project hebben onderzoekers van iMinds technologieën ontwikkeld die mobiele breedbandnetwerken stabieler en performanter kunnen maken.

Trefwoorden: #4G, #algoritme, #gsm-netwerk, #iMinds, #SEMAFOUR-project, #SON

Lees verder

research

( Foto: Image courtesy of [wiangya] at FreeDigitalPhotos.net )

ENGINEERINGNET.BE - Zo creëerden wetenschappers van iMinds - Universiteit Antwerpen een uniek algoritme dat kan voorspellen hoe mobiele gebruikers zich zullen verplaatsen van de ene gsm-antenne naar de andere.

Uit simulaties bleek dat op die manier het onnodig switchen (de zogenaamde ‘handover’) tussen antennes tot 20% verminderd kan worden, waardoor het risico op het tijdelijk wegvallen van de mobiele verbinding kan worden beperkt.

De researchers werkten op hun beurt mee aan de ontwikkeling van een intelligent systeem dat gebruikers automatisch verbindt met de meest performante wifi- of 4G-antenne in hun buurt.

Dankzij hun technologie kan de gemiddelde datasnelheid voor mobiele gebruikers in bepaalde omstandigheden tot 85% verhoogd worden.

Snelle mobiele verbindingen op basis van 3G-, 4G- (en in de toekomst ook 5G-) technologie vereisen de installatie van grote hoeveelheden antennes, waarbij elke antenne een beperkte oppervlakte (of cel) beslaat.

Maar mensen zijn constant in beweging en begeven zich dus voortdurend van de ene cel naar de andere (vaak zelfs tegen hoge snelheden, zoals op een autosnelweg). En dat houdt risico’s in voor onze mobiele verbinding: wanneer onze smartphone snel moet switchen tussen antennes bestaat immers de kans dat we onze verbinding met het netwerk even verliezen.

Bart Sas (iMinds - Universiteit Antwerpen): “Binnen het Europese SEMAFOUR-project hebben we een slim algoritme ontwikkeld dat de bewegingen van een mobiele telefoongebruiker voorspelt op basis van een aantal parameters.”

“Op basis van die informatie en de voorspelling van ons algoritme gaan we dan bekijken met welke antennes een smartphone zich het beste kan verbinden om korte (belastende en onnodige) handovers te vermijden.”

Vlaamse spitstechnologie die door telecomoperatoren kan worden aangewend om hun netwerken (kost)efficiënter te maken, maar die ook kan resulteren in stabielere mobiele verbindingen.

Binnen het SEMAFOUR-project werd ook bekeken hoe telecomoperatoren de capaciteit van hun 4G-netwerken kunnen verhogen door gebruikers automatisch te verbinden met die wifi- of 4G-antenne in hun buurt die het beste signaal garandeert.

Prof. dr. Ingrid Moerman (iMinds - UGent): “Vandaag is dat een beslissing die door elk toestel autonoom wordt genomen, in functie van persoonlijke instellingen. Maar in het kader van SEMAFOUR hebben we nu intelligente technologie kunnen onderzoeken waarmee de verdeling van gebruikersautomatisch kan worden geoptimaliseerd.

Op die manier konden we, tijdens testen, de gemiddelde datasnelheid voor gebruikers tot 85% verhogen.”


(bron: iMinds)

Over het SEMAFOUR-project
In het kader van het Europese SEMAFOUR-project werd een systeem ontworpen en ontwikkeld dat netwerkoperatoren moet toelaten om complexe heterogene mobiele netwerken holistisch te beheren en te exploiteren.

Het project resulteerde in nieuwe krachtige SON-algoritmen en een geïntegreerd SON-beheersysteem.

Het SEMAFOUR-consortium bestond uit Europese mobiele netwerkoperatoren, aanbieders van telecomtechnologie en -diensten (zoals Ericsson en Nokia) en onderzoeksinstellingen (met inbegrip van iMinds-onderzoekers aan de universiteiten van Antwerpen en Gent).