Arbeidsongevallencijfers uitzendkrachten daalden verder in 2015

De frequentiegraad van de arbeidsongevallen blijft jaar na jaar dalen. In 2015 is deze voor het eerst gedaald onder de 40. De ernst van de arbeidsongevallen lijkt zich te stabiliseren.

Trefwoorden: #arbeidsongeval, #jobstudent, #Preventie en Interim, #uitzendarbeid

Lees verder

HR

( Foto: Preventie en Interim )

ENGINEERINGNET.BE - De cijfers bewijzen dat sensibilisatie om arbeidsongevallen van uitzendkrachten te voorkomen werkt. Preventie en Interim blijft ijveren om samen met de uitzendsector de arbeidsongevallencijfers van uitzendkrachten in de volgende jaren en in alle sectoren blijvend te verbeteren.

Uitzendbureaus erkend voor activiteiten in de bouw nemen 2,58% van de totale uitzendarbeid voor hun rekening terwijl het aandeel tewerkgestelde jobstudent-uitzendkrachten in de uitzendsector 14% bedraagt.

In 2015 hebben 220 000 jobstudenten meer dan 27,7 miljoen uren gepresteerd wat een stijging van ruim 20% betekent t.o.v. 2014.

Dit is het vijfde jaar op rij dat de frequentiegraad een dalende trend kent, wat inhoudt dat de groei in tewerkstelling van uitzendkrachten sneller toeneemt dan het aantal arbeidsongevallen.

In vergelijking met 2000 is de frequentiegraad gedaald met meer dan 60%. Een zelfde trend is er bij de jobstudenten waarbij sedert de start van de bevraging het aantal jobstudenten meer dan verdubbeld is, maar de frequentiegraad daalde met 77%.

De ernst van de arbeidsongevallen echter lijkt zich te stabiliseren en blijft schommelen rond 0,89. In vergelijking met 2000 is de ernst van de arbeidsongevallen met meer dan 47% verlaagd of het aantal verloren dagen per 1.000 gepresteerde uren bedroeg toen nog 1,81.

Ook in 2015 slagen de preventiedeskundigen in de sector om bij grotere tewerkstelling van uitzendkrachten de eisen voor "veilige arbeidsomstandigheden op de werkplek bij de gebruiker voor de uitzendkracht" te beheersen.

In verband met het aantal dagen arbeidsongeschiktheid volgt de uitzendsector de trend, vastgesteld door het Fonds voor Arbeidsongevallen, dat er steeds minder arbeidsongevallen zijn maar dat deze ernstiger zijn en met meer verlet.

Het voorkomen van arbeidsongevallen van uitzendkrachten blijft een heel belangrijk gegeven in de uitzendsector. Het klimaat op de arbeidsvloer verbetert en de sensibilisatie om arbeidsongevallen van uitzendkrachten te voorkomen werkt.

Preventie en Interim blijft ijveren om samen met de uitzendsector en alle betrokken stakeholders de arbeidsongevallencijfers van uitzendkrachten in de volgende jaren blijvend te verbeteren.


Over Preventie en Interim (PI)
Dit is de “Centrale Preventiedienst voor de Sector van de Uitzendarbeid “ en heeft als opdracht het verlagen van arbeidsongevallen van uitzendkrachten via sensibilisatie en bewustmaking van de veiligheid op de werkplek.

PI werd opgericht in 1998 en richt zich tot de uitzendkrachten, de uitzendkantoren en de werkgevers waar uitzendkrachten worden ingezet.