Smart Roads: een nieuw Nederlands export product

Bouwend Nederland, Holland ConTech en NLingenieurs werken aan de ontwikkeling van Smart Roads, die straks nodig zijn voor zelfrijdende auto’s.

Trefwoorden: #Bouwend Nederland, #Holland ConTech, #NLingenieurs, #Smart Roads, #zelfrijdende auto

Lees verder

Nieuws

( Foto: Innovation Expo )

ENGINEERINGNET.NL - Met Smart Roads zet de Nederlandse infrasector zich op de Europese kaart.

Dat is de ambitie van Bouwend Nederland, Holland ConTech en NLingenieurs en die sluit naadloos aan bij de ondertekening van de ‘Verklaring van Amsterdam’. Daarin gaan de transportministers van alle Europese landen samenwerken aan wetgeving op Europees niveau voor de zelfrijdende auto.

Tijdens de onlangs in Amsterdam gehouden Innovation Expo 2016 merkten de ontwikkelaars dat ze allereerst een gemeenschappelijke taal moeten leren om de overstap naar de zelfrijdende auto goed te kunnen maken.

Samenwerking tussen bouwers, ingenieurs en andere relevante partners is de succesfactor om tot een innovatieve infrastructuur te komen. Jacolien Eijer, directeur van branchevereniging NLingenieurs, ziet in deze samenwerking een belangrijke rol voor ingenieurs: "Onze Nederlandse ingenieurs zijn bij uitstek in staat om technologische ontwikkelingen te verbinden aan alle andere kennis die nodig is om de overstap naar de zelfrijdende auto goed te kunnen maken."

De oplossingen voor de infrastructuur voor de zelfrijdende auto hebben veel impact op de huidige infrastructuur. De auto krijgt zijn informatie vanuit de cloud en heeft op de weg minder informatie nodig, zo is de verwachting. De rol van de beheerder als Rijkswaterstaat richt zich daardoor op het scheppen van kaders voor betrouwbaarheid en veiligheid van de weg.

De oplossingen zijn in de vorm van pitches aangeboden aan Jan-Hendrik Dronkers, de directeur-generaal van Rijkswaterstaat. RWS gaat er verder vorm aan geven. Wouter Truffino, mede-oprichter van Holland ConTech: "De technologieën en innovaties rondom autonoom vervoer bieden kansen voor nieuwe businessmodellen in onze sector.

Ik ben ervan overtuigd dat door slim samen te werken wij Nederland op de Europese kaart kunnen zetten met Smart Roads."