Havenbedrijf Gent voert daadkrachtig en gezond financieel beleid

Het Havenbedrijf Gent realiseerde vorig 10,2 miljoen euro winst. Het grootste deel van dat bedrag wordt opzijgezet voor de financiering van de nieuwe sluis.

Trefwoorden: #concessies, #financieel beleid, #Havenbedrijf Gent, #positief resultaat, #winst

Lees verder

Techniek

( Foto: Havenbedrijf Gent )

ENGINEEERINGNET.BE - Met een daadkrachtig, maar voorzichtig en gezond beleid werkt het Havenbedrijf Gent gestaag verder aan een grote financiële onafhankelijkheid om de haven van Gent verder te ontwikkelen.

Het Havenbedrijf baat de haven van Gent uit. Zo zorgt het ervoor dat de schepen vlot en veilig de haven in- en uitvaren, dat bedrijven zich in het havengebied vestigen en dat hiervoor concessies worden uitgegeven.

Het investeert ook in de bouw en het onderhoud van de nodige haveninfrastructuur. Bovendien verzorgt het de promotie van de haven. Om al die opdrachten correct uit te voeren, is een gezonde financiële bedrijfsvoering nodig.

Het Havenbedrijf Gent zette ook in 2015 in op continuïteit en een duurzame groei van de haven en de activiteiten. Als gebiedsbeheerder van de Gentse haven streeft het niet naar winstmaximalisatie op zich.

Door jarenlang voorzichtig met de middelen om te springen, heeft het een sterke financiële draagkracht verworven. Hierdoor beschikt het over een grote financiële onafhankelijkheid om zijn opdrachten als havenuitbater te realiseren.

Voorzichtig met de middelen omspringen is dan ook geen overbodige luxe. Er komen grote infrastructurele uitdagingen op het Havenbedrijf af en het verwacht in de toekomst minder subsidies van de Vlaamse overheid.

Door een groot deel van de winst (9,7 miljoen euro) te reserveren voor de nieuwe sluis, wordt de financiële draagkracht op peil gehouden. Hierdoor kan het in de toekomst verder participeren in de uitbouw van het havengebied en in de infrastructuur voor de havengebruikers en de bedrijven.

Het Havenbedrijf heeft 2 grote bronnen van inkomsten: concessies en havenrechten. De concessies zijn de opbrengsten uit de verhuur van de eigen gronden. Het Havenbedrijf Gent is eigenaar van een derde van het havengebied en verhuurt die gronden aan bedrijven. Deze concessies zijn goed voor 17,1 miljoen euro. Ze maken 37% van de opbrengsten uit.

De havenrechten vormen de tweede grote bron van inkomsten. Het gaat om vergoedingen die zeevaart en binnenvaart betalen voor het gebruik van de haveninfrastructuur. Deze havenrechten vertegenwoordigen 35% van de opbrengsten, goed voor 15,9 miljoen euro.

De haven van Gent registreerde in 2015 een totale goederenoverslag van 46,5 miljoen ton. Dat is 2,6% minder dan het jaar voordien.

In 2015 bedroegen de bedrijfskosten 35 miljoen euro (-0,1%). De bedrijfskosten bestaan hoofdzakelijk uit personeelskosten (37% van de totale kosten), afschrijvingen en diverse goederen zoals het onderhoud van de haveninfrastructuur (31%).

Het bedrijfsresultaat bedraagt 1,7 miljoen euro.