Luchthaven Zaventem is bron van ultrafijn stof

Een verkennende studie in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij toont aan dat Brussels Airport bijdraagt aan ultrafijn stof in de omgeving van de luchthaven.

Trefwoorden: #Brussels Airport, #fijnstof, #luchtvervuiling, #uitstoot, #Vlaamse Milieumaatschappij

Lees verder

nieuws

( Foto: screenshot VITO-rapport )

ENGINEERINGNET.BE - De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) liet gedurende 2 maanden (oktober en november 2015) metingen van ultrafijn stof (stofdeeltjes kleiner dan 100 nanometer) uitvoeren op drie plaatsen in de omgeving van Brussels Airport (Kampenhout, Steenokkerzeel en Diegem).

Het doel hiervan was om een beter beeld te krijgen van de impact van vliegtuigemissies op de luchtkwaliteit in de directe omgeving van de luchthaven van Zaventem. Gelijktijdig werd in opdracht van Leefmilieu Brussel gemeten op een vierde plaats (Evere).

Uit de studie blijkt dat luchthavenactiviteiten bijdragen aan de concentraties van ultrafijn stof. Vooral de concentratie van de kleinste gemeten deeltjes (10-20 nanometer) is verhoogd op locaties windafwaarts van de luchthaven.

De bijdrage van de luchthaven aan ultrafijn stof daalt bij toenemende afstand, maar is tot op minstens 7 km meetbaar. Er is een duidelijk verband tussen het aantal vliegbewegingen, de windrichting en de concentratie van ultrafijn stof in de omgeving van de luchthaven.

Andere gemeten stoffen zijn weinig beïnvloed door de luchthaven. De concentratie van fijn stof (PM10 of stofdeeltjes kleiner 10 micrometer) is niet verhoogd nabij Brussels Airport.

Het wegverkeer, en niet de luchthaven, is de voornaamste bron van zwarte koolstof en stikstofoxiden op de vier meetplaatsen.