Schiphol gaat blusmonsters vervangen voor bestrijden grote vliegtuigbranden

Voor het opstellen van een eisenpakket voor de nieuwe blusmonsters is een testprogramma opgesteld, waarbij testen onlangs plaatsvonden met de ruim 40 ton wegende voertuigen.

Trefwoorden: #blusmonsters, #E-One-crashtenders, #landmacht, #Leopard 2-bergingstank, #Schiphol, #vliegtuigbrand

Lees verder

Techniek

( Foto: Defensie )

ENGINEERINGNET.NL - De nationale luchthaven is bezig de huidige blusmonsters, ofwel 'E-One-crashtenders' geheten, te vervangen.

Deze ruim 40 ton wegende voertuigen zijn speciaal gemaakt voor het bestrijden van heftige vliegtuigbranden, waarbij grote hoeveelheden brandende vloeistoffen vrijkomen. Naast een vliegtuigbrand kan dit bijvoorbeeld een brand op een olieraffinaderij zijn.

Het blusmonster kan, al dan niet gelijktijdig, spuiten met een bluskanon op het dak, een bluskanon op de bumper, bodemsproeiers (meestal voor zelfbescherming) en afrolbare brandslangen.

Eén E-One kan 11.700 liter water, 750 liter blusschuim en 250 kilo bluspoeder meenemen. Het bereik van het bluskanon op het dak is ongeveer 76 meter. Water en blusschuim kunnen via alle systemen worden gespoten, bluspoeder alleen via de dakmonitor of de slangen.

Voor het opstellen van een goed eisenpakket voor de nieuwe blusmonsters is een testprogramma opgesteld. Onlangs werden testen uitgevoerd. Een Leopard 2-bergingstank van de landmacht werd ingezet voor deze test met blusmonsters op Schiphol. De enorme voertuigen beproefden onder meer hun terreinvaardigheid.

De blusmonsters maakten voor de zogenoemde elandtest een plotselinge uitwijkmanoeuvre. Ook werd gekeken naar de reactietijd en de terreinvaardigheid. Voor dit laatste legden de voertuigen een drassig parcours af.

Diverse voertuigen reden zich vast, waarna de tank ze weer op het droge hielp. Met de test versterken de landmacht en de brandweer Schiphol de militair-civiele samenwerking.

De luchtmacht heeft de dezelfde voertuigen en volgt het programma op de voet. Ook voor hun E-One-crashtenders is het tijd om over vervanging na te denken.