Opening eerste Belgische Solar Fast Charging Station bij Living Tomorrow

Vorige vrijdag werd, in aanwezigheid van Minister Bart Tommelein, het eerste Belgische Solar Fast Charging Station officieel in gebruik genomen bij Living Tomorrow in Vilvoorde.

Trefwoorden: #ABB, #carport, #CO2-uitstoot, #elektrische auto, #ENGIE Cofely, #Living Tomorrow, #Mutec, #opladen, #Solar Fast Charging Station, #Stradus Infra, #Vitaemobility

Lees verder

Techniek

( Foto: ENGIE )

ENGINEERINGNET.BE - Kevin Welch, Chief Strategy Officer van ENGIE Benelux: "Zonne-energie zal in de toekomst overal toegepast worden en zal concurreren met grootschalige elektriciteitsproductie."

Concreet ziet het Solar Fast Charging Station eruit als een carport waarvan het waterdichte dak bestaat uit fotovoltaïsche panelen. De carport biedt plaats voor twee elektrische wagens waarvan de batterijen tegelijkertijd opgeladen kunnen worden op een half uur tijd.

De carport kan gemakkelijk en snel geïnstalleerd worden op eender welk parkeerterrein, zonder grote graafwerken. De fundamenten van de carport bestaan uit een reeks betonplaten.

De snelle laadinfrastructuur is volledig geïntegreerd in de carport, die aangesloten is op het elektriciteitsnet dat als buffer fungeert. De energie opgewekt door de zonnepanelen wordt geïnjecteerd in het net en bij het opladen neemt de elektrische wagen stroom af van het net via de laadpaal.

Afhankelijk van het vermogen van de wagen leveren de fotovoltaïsche panelen van het Solar Fast Charging Station 25.000 tot 30.000 km autonomie op jaarbasis. De carport is toegankelijk voor het grote publiek naar rato van enkele euro's per oplaadbeurt.

Dit laadstation is een primeur voor België. Het ontwerp en de ingebruikname ervan is het resultaat van de samenwerking van verschillende ondernemingen, waaronder ABB, Mutec, Stradus Infra, Vitaemobility en ENGIE Cofely.

Het Solar Fast Charging Station heeft een uitbreiding, een soort zonnebank met fotovoltaïsche panelen waarmee elektrische fietsen, smartphones, tablets enz. opgeladen kunnen worden.