Vlaanderen gaat experimenteren met onbemande binnenschepen

Na de zelfrijdende auto het autonoom varende schip: er komt mogelijk een Vlaams proefproject om te experimenteren met onbemande binnenschepen. Europese subsidies zijn in aanvraag.

Trefwoorden: #Ecorace, #Ecorace Challenge, #matintek, #onbemand, #proefprojec, #raven waterwegen en zeekanaal, #zelfvarend

Lees verder

research

( Foto: Waterwegen en Zeekanaal, binnenschip )

ENGINEERINGNET.BE - De kogel is nog niet door de kerk, maar Waterwegen en Zeekanaal pakt er nu al uit op zijn online platform: de Vlaamse waterwegbeheerders hebben plannen om samen met de KU Leuven en het Noorse bedrijf Marintek een ambitieus pilootproject op te zetten om een autonoom varend schip te ontwikkelen.

Het project krijgt de naam RAVEN mee, wat staat voor 'Remote-controlled and Autonomous Vessels for European and National waters'. Er komt wellicht 'ergens' een proeftracé waarbij het zelfsturende schip autonoom alle mogelijke obstakels zoals sluizen en bruggen van verschillende hoogte zal moeten passeren.

Vermits het om een innovatief project gaat, doet Vlaanderen een beroep op Europese steun. Het project kreeg naar verluidt al een eerste positieve beoordeling, en er wordt verwacht dat de steun toegekend zal worden. Bij positief resultaat moeten er naar verluidt wel enkele aanpassingen gebeuren aan de regelgeving en aan de waterweginfrastructuur. Het project zou dan medio 2017 van start kunnen gaan.

Het nieuws werd door Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts bekendgemaakt ter gelegenheid van de Ecorace Challenge voor studententeams in Damme en Brugge: “We slaan met dit project twee vliegen in één slag. We kunnen met autonoom varen nog meer uit onze waterwegen halen. Tegelijkertijd maken we de binnenvaart aantrekkelijker voor transporteurs die nu nog voor vrachtwagens kiezen”.