Integratie van AGV’s in het smart productieproces

Op de Hannover Messe toonde SEW Eurodrive een prototype van het AGV-platform. Het bedrijf heeft het zelf over een ‘mobile assistant system’, met de stoere naam 'Gerda'.

Trefwoorden: #AGV, #productieproces, #SEW Eurodrive

Lees verder

Magazine

Download het artikel in

ENGINEERINGNET - «We zetten verschillende kernonderdelen toch in de markt en brachten die elementen samen om deze AGV te ontwikkelen die in eerste instantie een antwoord moest bieden aan de uitdagingen van onze eigen interne logistiek», zei Gert Bockelmann bij de Innovation Project Group 3 van SEW Eurodrive.

De AGV zal ondertussen ook rondjes draaien bij enkele klanten, zoals bij Audi in Neckarsulm. Bockelmann verwacht dat de AGV binnen twee jaar ook op de markt komt. De uitdaging bij de ontwikkeling bestond er in een zo compact mogelijk toestel neer te zetten waarin alles is geïntegreerd. «We willen ook de prijs drukken. Kost een gelijkaardig toestel vandaag nog zo’n 60.000 euro dan willen we naar 20.000 euro per stuk.»

In SEW-Eurodrive's Smart Factory 2020 demo-fabriek van Graben-Neudorf lopen een paar dozijn van deze AGV’s. Elk kreeg een eigen naam mee. Het op de press preview getoonde model heette Gerda. Ze weegt 350 kg maar kan tot 1,5 ton meedragen. De voortbeweging gebeurt via een tweewiel-aandrijving onderin.

Wentelbare rollerwielen op de vier hoeken houden de AGV in evenwicht. Aan beide zijden is er bovenaan een plint die tot 250 mm hoog geheven kan worden om lasten op te tillen of om ze op grijpers neer te zetten. Het toestel loopt op supercapacitatoren. Die kunnen in bepaalde zones van de fabriek gevoed worden via inductie. Een lading van 30 seconden bezorgt de machine voldoende energie voor 6 à 8 minuten werken.

«Dat zou met li-ion batterijen een laadtijd van 30 minuten vergen.» De toestellen kunnen één op één met elkaar communiceren via WiFi «maar over de te gebruiken technologie zijn er nog verschillende ideeën.» Er is ook sprake van ‘zwermtechnologie’. Het clusteren van meerdere voertuigen om samen grotere en zwaardere lasten te verplaatsen … «is echter nog maar een idee. We ontwikkelen hiervoor wel de hoofdcomponenten. Technisch is dat niet zo moeilijk maar je moet er wel een applicatie voor hebben.» Een klant, dus.

AGV doet meer dan lasten verzetten
Dit en andere initiatieven passen in de Lean Industry 4.0 strategie van SEW-Eurodrive die daartoe een bouwdoos ontwikkelde met eigen componenten: van zijn Movivision toepassingssoftware tot zijn drives en Movi-C Controller. Die ‘blokken’ brengt het dan in verschillende combinaties samen.

Zo wordt ook gewerkt aan Mobile Assembly Assistant-systemen, een zelfrijdende werkbank die in de montage de operator/assembleur aanstuurt/ondersteunt en automatisch van de ene behandelingscel naar de andere schuift. Maar ook de SEW-Handling Assistant, een zelfrijdend onderstel met een robotarm die met cameravisie pick & place operaties uitvoert waar en wanneer die nodig zijn. Het bedrijf werkt eveneens aan wat het ‘mobile logistics capsules’ noemt.

Deze AGV’s zijn als grote zelfrijdende voorraadkasten die afgesloten kunnen worden. Zij vervoeren allerlei stukken of onderdelen binnen de fabriek. De visie van SEW Eurodrive is dat de capsule, die ‘weet’ wat ze transporteert en ‘waartoe’, mettertijd ook op transport gezet kan worden om tussen eigen productiebedrijven en leveranciers te pendelen. Later zouden ze zelfs naar klanten kunnen.

In dat beeld rijden de compacte capsules met hun verschillende productpaletten, de fabriek uit en de trein/trailer op die ze naar de klant/leverancier brengt waar ze autonoom weer de wagen uitbollen en hun traject verder zetten naar de juiste locatie of werkplek.

Johann Soder, managing director Technology meldde dat deze capsules op hun traject  6 à 30 km/u zouden halen, een remafstand van 2 m of minder hebben, bochten van 90° nemen en hellingen tot 12% oprennen terwijl ze tot 3 ton meevoeren. SEW-Eurodrive zal zijn visie van Lean Smart Factory 2020 op de Messe demonstreren.


(foto's: LDS)
door Luc De Smet, Engineeringnet