Technologie ontwikkeld voor recycling gebruikte autobanden

Black Bear Carbon kan autobanden op een schone manier tot hoogwaardig carbon black verwerken, een industrieproduct dat bestaat uit roetdeeltjes en dat als vulmiddel is te gebruiken.

Trefwoorden: #Black Bear Carbon, #gebruikte autobanden, #pyrolyse, #recycling

Lees verder

Techniek

( Foto: Black Bear Carbon )

ENGINEERINGNET.NL - Carbon black wordt normaal geproduceerd door onvolledige verbranding van koolstofhoudende grondstoffen, zoals pek, steenkoolteer en tegenwoordig vooral zware aardoliefracties. Deze methode kost onder meer veel energie.

Het in Nederweert gevestigde Black Bear Carbon gebruikt oude autobanden, die tot 25% uit carbon black bestaan, om dit materiaal terug te winnen. Het bedrijf gebruikt pyrolyse om het rubber te carboniseren. Hierbij komt olie, gas en verkoold rubber vrij.

In dit verkoolde rubber, ook wel char geheten, zit het carbon black. Dit wordt opgewaardeerd tot hoogwaardig carbon black voor verschillende industriële toepassingen.

Het gas, dat tijdens de pyrolyse ontstaat, wordt door middel van een WKK-installatie omgezet in elektriciteit. Dit is te gebruiken als energie voor het proces of te leveren aan het net.

Dit nieuwe productieproces stoot 4,8 ton minder CO2 uit per ton geproduceerd carbon black, in vergelijking met het traditionele proces.

Er komt nu een eerste commerciële productie-installatie op industriële schaal in Nederweert. Dit wordt in samenwerking met autobandenbedrijf Kargro opgezet. Plan is om de installatie medio 2016 gereed te hebben.

De capaciteit komt te liggen op de verwerking van circa 14.000 ton autobanden per jaar. Hiermee is ongeveer 4.500 ton carbon black te produceren.