Laureaten nationale technologiewedstrijd BERT bekend gemaakt

Infrabel en HR Rail hebben de laureaten bekend gemaakt van de nationale technologiewedstrijd BERT (Belgian Railways Competition for Technicians). 13 scholen namen aan de wedstrijd deel.

Trefwoorden: #Belgian Railways Competition for Technicians, #BERT, #HR Rail, #Infrabel, #spoorwissel, #technische scholen

Lees verder

HR

( Foto: Infrabel )

ENGINEERINGNET.BE - De 13 deelnemende scholen uit het technische onderwijs hebben de voorbije maanden een reëel technisch vraagstuk uit de spoorwereld aangepakt.

Gisteren stelden de leerlingen hun project voor tijdens de grote finale in Train World (Schaarbeek). Begin oktober 2015 werd het startschot van de vijfde editie van de BERT-wedstrijd gegeven.

Deze keer riepen Infrabel en HR Rail laatstejaarsstudenten van het technisch secundair onderwijs op om een systeem uit te werken voor een van de meest cruciale spoortoestellen op ons netwerk: een wissel die ervoor zorgt dat een trein veilig van spoor kan veranderen.

Het doel is om theorie en praktijk dichter bij elkaar te brengen en de leerlingen warm te maken voor een job bij het spoor.

De leerlingen uit de derde graad “mechanica-elektriciteit” moesten een meetsysteem ontwikkelen dat het gedrag van een wissel kan monitoren en analyseren. Het Belgische spoornet telt ongeveer 9.800 wissels, dit zijn essentiële toestellen om het treinverkeer veilig en stipt te laten verlopen.

Een wissel maakt immers het kruisen van sporen mogelijk of laat twee of meer sporen in een gezamenlijk spoor samenlopen (of omgekeerd). Meestal worden alle belangrijke wissels op het spoornet elektrisch aangestuurd vanuit een seinhuis dat het treinverkeer lokaal regelt.

Een jury bestaande uit technische deskundigen en HR-vertegenwoordigers was heel tevreden met het hoge niveau van de voorgestelde ontwerpen. Bij de beoordeling werd er gelet op het concept, de praktische uitwerking en de gerealiseerde doelstellingen.

De winnaars ontvingen een prijs en voor elke deelnemer was er ook een leuke gadget.


Deze technische scholen vielen in de prijzen:

  • 1ste prijs: Institut Technique de Namur
  • 2de prijs: Provinciaal Technisch Instituut Kortrijk
  • 3de prijs: TI Sint Paulus Mol
  • Juryprijs ‘Creativiteit’: GITHO Nijlen
  • Juryprijs ‘Young Potentials’: VTI Veurne
  • Publieksprijs: Viio Nijverheid Tongeren