Tiense Suikerraffinaderij bereidt einde suikerquota voor

Met het einde van de suikerquota (september 2017) in zicht, moet de Tiense Suikerraffinaderij zich onder andere voorbereiden op het gebied van de aankoopvoorwaarden met de bietenplanters.

Trefwoorden: #liberalisering, #plantage, #Quota, #suiker, #suikerbiet, #Tiense Suikerraffinaderij

Lees verder

Techniek

( Foto: Tiense Suikerraffinaderij )

ENGINEERINGNET.BE - De komende weken stelt de Tiense Suikerraffinaderij haar nieuwe contract voor aan de planters. Een contract dat, net als in het verleden, moet bijdragen aan een duurzame toekomst voor zowel de suikerfabriek als de boeren.

Het einde van de suikerquota in september 2017 betekent voor de gehele suikersector een grote aanpassing. De hoeveelheid suiker die voor voeding op de Europese markt verkocht kon worden was beperkt door een quotum.

In 2017 valt deze beperking volledig weg. Er zal dus een vrije, geliberaliseerde markt ontstaan die in rechtstreekse concurrentie zal staan met de wereldmarkt. Dit betekent ook dat de gegarandeerde minimumprijs voor de suikerbieten zal verdwijnen.

Dit heeft als gevolg dat de aankoopcontracten voor de bieten herzien moet worden om zich te kunnen aanpassen aan dit nieuwe era.

Teneinde competitief te blijven, heeft de Tiense Suikerraffinaderij zich vooropgesteld de suikerbieten te verwerken in een campagne van 130 dagen. Hierdoor kan de gezaaide oppervlakte verhogen met ongeveer 15%.

Het bedrijf is zich ervan bewust dat de komende veranderingen belangrijk zijn voor de gehele sector en tot op vandaag zelfs ongekend zijn.

Toch heeft het bedrijf vertrouwen in de toekomst, dankzij haar sterke industriƫle structuur, haar vruchtbare bietenzone en de expertise van haar bietenplanters.