Nieuwe fabriek van Vreugdenhil verwerkt bijna 1 miljoen liter melk per dag

Deze net geopende, zeer duurzame productiefaciliteit in Gorinchem kan jaarlijks 350 miljoen liter melk verwerken, waarbij er circa 8.000 kilo melkpoeder per uur wordt geproduceerd.

Trefwoorden: #melk, #melkpoeder, #Vreugdenhil, #Vreugdenhil Dairy Foods

Lees verder

Techniek

( Foto: Vreugdenhil Dairy Foods )

ENGINEERINGNET.NL - De vraag naar voedzaam en smakelijk melkpoeder neemt wereldwijd toe en de opening van de nieuwe fabriek markeert de snelle groei van het familiebedrijf uit Nijkerk.

De hightech productiefaciliteit stelt Vreugdenhil Dairy Foods beter in staat om de toenemende wereldvraag naar melkpoeder te beantwoorden. De nieuwe fabriek kan per jaar 350 miljoen liter melk verwerken. Dit is een groei van bijna een derde van de totale capaciteit van Vreugdenhil.

Vreugdenhil wil de meest duurzame melkpoederproducent ter wereld zijn. Dat is ook terug te vinden in het productieproces. De installatie is zo zuinig mogelijk gemaakt, warmte wordt hergebruikt en water in een eigen installatie gezuiverd. Daarnaast is alle stroom groen, deels opgewekt door de windmolens van de aangesloten melkveehouders.

Melkpoeder wordt gebruikt voor het maken van een glas melk, bijvoorbeeld door consumenten in landen rond de evenaar waar geen verse melk beschikbaar is. Ook wordt melkpoeder verwerkt in onder meer ijs, andere zuivelproducten en chocolade. De nieuwe fabriek is ontworpen naar de hoogste normen voor hygiëne en kwaliteit, die op dit moment gelden voor de productie van babymelkpoeder.

Tijdens de opening presenteerde Vreugdenhil ook het duurzaamheidsverslag 2015 'Samen Verantwoord Groeien'. Hieruit blijkt onder meer dat 16% minder energie per ton product is gebruikt in vergelijking met 2005.

Verder ging 93% van het door het bedrijf georganiseerde containervervoer uit Gorinchem over water naar de havens van Rotterdam en Antwerpen en past 86% van de aangesloten melkveehouders weidegang toe.

De overgrote meerderheid van de melkveehouders doet mee met het duurzaamheidsprogramma, waarbinnen aandacht is voor dierenwelzijn, weidegang, klimaat en milieu.