«Pattern maintainment»: tunnelblik op infrastructuur

De afgelopen weken viel mij op dat er opvallend veel problemen waren met tunnels. En mijn gedachtensprong van specifiek 'tunnels' naar generiek 'infrastructuur' is dan niet vreemd. Toch?

Trefwoorden: #BraintainEr, #Eric Rensen, #infrastructuur, #onderhoud, #pattern maintainment, #tunnel

Lees verder

Columns

ENGINEERINGNET - En laat infrastructuur nu juist een begrip zijn waarover ik de laatste jaren best wel wat heb nagedacht.

Even een paar regels saaie theorie. Talcott Parsons is de bedenker van het begrip «pattern maintainment». Laten we het patroonhandhaving noemen. Het is iets dat nodig is om een doel te bereiken, én te zorgen voor continuïteit. Dat 'iets' zouden wij dus eigenlijk wel belangrijk moeten vinden. De realiteit is anders.

In de politiek én in bedrijven, en zelfs bij ons thuis, wordt de patroonhandhaving vaak beschouwd als iets vanzelfsprekends, of als een noodzakelijk kwaad, of als iets dat geld kosten maar niet bijdraagt aan ons doel. Kortom: met patroonhandhaving is het moeilijk scoren. Totdat: ja,ja het 'iets' niet functioneert. U wilt voorbeelden?

Ik weet niet wat uw doel is in het leven, maar ben er vrijwel zeker van dat u daarnaast ook streeft naar continuïteit. Zo lang als mogelijk. Om beiden te realiseren moeten er in uw lichaam nogal wat functies worden vervuld. U denkt omgetwijfeld dat uw nieren niet veel te maken hebben met de doelen die u zich in het leven hebt gesteld.

Maar toch: als uw nieren niet meer functioneren is het snel afgelopen met uw doelen en continuïteit. Nieren zijn patroonhandhavers. Ook rioolstelsels, wegen, viaducten en tunnels zijn patroonhandhavers. En voor een gewone alledaagse onderneming heb ik nog wel wat voorbeelden van patroonhandhaving.

Wat dacht u van de financiële administratie? Of van Human Resources? Zonder die functies gaat het toch mis? Maar om nou te zeggen dat het de lievelingen van de leiding zijn: neen. Dan zijn Productie en Marketing/Sales toch heel wat interessanter aandachtsgebieden.

Al jaren gebruik ik in mijn adviesopdrachten het woord 'infrastructuur' in plaats van 'patroonhandhaving'. Mijn begrip infrastructuur betreft die zaken die we in onderhoud nodig hebben om ons doel te kunnen bereiken.

Maar waarmee we niet echt scoren bij het management. Sterker nog: management is er, net als politici, vaak op uit om de voor onderhoud noodzakelijke infrastructuur te elimineren of er op zijn minst ernstig op te bezuinigen.

En met die onderhoudsinfrastructuur bedoel ik dan niet wegen, werkplaatsen, of kantines. Want dat is een andere infrastructuur. Neen, ik heb het over bezuinigen op simpele zaken als technische documentatie, of een magazijn met reservedelen, of een goede installatiestructuur met complete Bills of Materials.

Of over mensen die grondig kunnen nadenken over beter of minder onderhoud. Of, nog indringender, over eigen vakmensen die adequaat storingen kunnen oplossen, de installaties van binnen en van buiten kennen, en die als goed huisvaders 'hun' installaties willen onderhouden.

Onlangs sprak ik iemand die in een chloorfabriek werkte. Onder de straffe leiding van de CEO (een voormalig politicus die niets van chloor wist) waren grote bezuinigingen in onderhoud doorgevoerd.

Daardoor waren de mensen ontslagen die ervoor zorgden dat de technische documentatie up-to-date en volledig bleef. De documentatie was inmiddels verworden tot een nutteloze, want niet onderhouden, hoeveelheid non-informatie.

De door de bezuinigingen eveneens schaars geworden eigen techniekers - maar ook de externe technici - hadden er niets meer aan, en probeerden op basis van hun geheugen de chloorfabriek te onderhouden. Let op: we hebben het over een chloorfabriek.

Met een vastberaden tunnelblik had onze voormalig politicus een groot deel van de voor onderhoud zo belangrijke infrastructuur om zeep geholpen. Er hebben zich nog geen calamiteiten voorgedaan. Maar ik weet zeker dat onze politicus bij een onverhoopte calamiteit niet in de gevangenis terecht zal komen.

Evenmin als de mensen die verantwoordelijk zijn voor achterstallig en slecht onderhoud van onze tunnels.


Eric Rensen van BraintainEr adviseert organisaties waarvoor techniek belangrijk is. Hij is gespecialiseerd in onderhouds-management, asset management en productiviteits-verhoging.