Project voor zes tanks conform strenge ’P1 opslag’ bij Tankopslag Verbeke

Nieuwe opslagtanks en laadstation voor vrachtwagens moeten zorgen voor hogere veiligheid, efficiëntie en betrouwbaarheid van TOV-tankterminal in Hemiksem.

Trefwoorden: #schelde, #tankopslag, #tankopslag verbeke, #terminal, #verbeke

Lees verder

Techniek

( Foto: TOV )

ENGINEERINGNET.BE - Bij Tankopslag Verbeke uit Hemiksem ging gisteren de spade in de grond voor de bouw van een nieuw en modern tankpark voor de op- en overslag van vloeibare producten.

Eind vorig jaar sloot TOV daarvoor een bouwovereenkomst met de Tijdelijke Handelsvereniging van Ivens (bouw- en leidingwerken), Cordeel (civiele bouwwerken) en Agidens (instrumentatie).

Tankopslag Verbeke heeft een tankterminal aan de drukbevaren Schelde. De voorbije jaren kende het familiale bedrijf naar eigen zeggen een stijgende vraag naar extra opslagslagcapaciteit. Daarom voerde het vorig jaar samen met Ivens een basisstudie uit om een aantal uitbreidingsscenario’s met elkaar te vergelijken.

Uiteindelijk koos men ervoor om op de bestaande terminal zes nieuwe tanks te bouwen met elk een inhoud van 1.500m³. Het project omvat ook een geautomatiseerd laadstation voor vrachtwagenbelading en de nodige voorzieningen om producten te verpompen van en naar schepen.

Veiligheid en milieubescherming staan centraal in het bouwproject. TOV besliste zelfs een stap verder te gaan en de nieuwe installatie uit te voeren conform de regulering voor de zogenaamde “P1 opslag”, wat de strengste veiligheidseisen met zich meebrengt. Bovendien worden de bediening van de tanks en het laadstation in hoge mate geautomatiseerd.

De overdracht en indienststelling van deze nieuwe capaciteitsuitbreiding staat gepland voor midden 2017. Hoeveel het project kost, werd niet meegedeeld.