Stan Gielen vanaf januari 2017 voorzitter vernieuwd NWO

Prof. dr. C.C.A.M. (Stan) Gielen wordt per 1 januari 2017 voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De organisatie verandert op dit moment ingrijpend.

Trefwoorden: #NWO, #onderzoek, #Stan Gielen

Lees verder

HR

( Foto: NWO - Stan Gielen )

ENGINEERINGNET.NL - Bestuurlijk en als organisatie wordt NWO overzichtelijker en samenhangender. Daardoor wordt ze beter toegerust om haar kerntaken, financiering en vernieuwing van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en het beheer van acht nationale onderzoeksinstituten, ook in de toekomst optimaal uit te voeren.

Vanaf 1 september 2016 is Stan Gielen als aanstaande bestuursvoorzitter betrokken bij de verdere invulling van deze organisatieverandering.

De huidige negen gebieden waaruit NWO tot nu toe bestaat worden per 1 januari 2017 geclusterd tot vier domeinen en het aantal besturen wordt kleiner. Aan de top komt een nieuwe Raad van Bestuur die zal bestaan uit de voorzitter, een lid voor bedrijfsvoering en financiën en vier wetenschappelijk leden die tevens voorzitter worden van de domeinbesturen.

De Raad van Bestuur wordt verantwoordelijk voor de integrale strategie en programmering van de domeinen en de budgetverdeling over de domeinen. Ook gaat de Raad de meerjarige basisbudgetten voor de instituten bepalen.

Zo kan NWO zich meer dan nu strategisch positioneren, wint ze aan besluitvaardigheid en organiserend vermogen, kan ze middelen flexibeler inzetten en gaat ze meer werken vanuit één samenhangende programmering.

Na een open werving heeft een benoemingsadviescommissie Stan Gielen voor benoeming voorgedragen bij staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De gezamenlijke medezeggenschap van NWO, ZonMW, CWI, NIOZ en FOM heeft een positief advies uitgebracht. Staatssecretaris Dekker heeft vervolgens prof. dr. C.C.A.M. Gielen benoemd tot voorzitter van NWO per 1 januari 2017.