Last call voor de Vlaamse Energiecluster op 24 juni

De oproep bij de lancering van de Vlaamse Energiecluster was duidelijk: 'Zorg dat ook jouw bedrijf helpt om van energie een Vlaamse economisch speerpunt te maken!' Instappen kan tot 24 juni.

Trefwoorden: #energiecluster, #Smart Grids Flanders, #Vlaamse Energiecluster

Lees verder

nieuws

( Foto: Smart Grids Flanders )

ENGINEERINGNET.BE - De aula van Living Tomorrow zat afgeladen vol op donderdag 26 mei. Meer dan 160 geïnteresseerden tekenden present voor het lanceringsevenement van de Vlaamse Energiecluster.

Ook de pers was aanwezig en toonde interesse in het feit dat Vlaamse bedrijven de krachten gaan bundelen om optimaal in te spelen op de economische groeikansen die de schone energie-economie wereldwijd biedt.

De inspirerende keynotes van Chris Peeters (CEO, Elia) en Bart Boesmans (COO, Engie Africa) lieten er geen twijfel over bestaan: het energielandschap van de toekomst zal complex zijn, maar de duurzame en onherroepelijke daling van de kostprijs voor hernieuwbare energie zorgt ook voor bijzonder interessante business opportuniteiten.

De Vlaamse Energiecluster wil die maximaal benutten door Vlaanderen internationaal te positioneren als ‘Smart Energy Region’. In zijn presentatie legde Peter Verboven uit in welke vijf innovatorzones de cluster telkens een volledige waardeketen wil realiseren: (1) energiehavens, (2) microgrids, (3) multi-energie in wijken, (4) energie cloud platformen en –apps en (5) intelligente renovatie met geïntegreerde energieproductie en –opslag.

In het aansluitende panelgesprek getuigden Cedric Dejonghe (Actility), Erik Hendrix (Proximus) en Lieven Kenis (Siemens) van hun enthousiasme voor de cluster. De noodzaak om te werken over traditionele sectorgrenzen heen (energie, ICT en bouw); de trekkersrol van het bedrijfsleven; en het spanningsveld tussen internationalisering en lokale verankering waren slechts enkele van de onderwerpen die aan bod kwamen.

Tenslotte nam Frederik Loeckx (CEO, Triphase) het woord. Loeckx treedt op 1 juni aan als Algemeen Directeur bij Smart Grids Flanders en wordt het gezicht van de Vlaamse Energiecluster.

Hij schetste de weg die nog moet afgelegd worden voor de cluster in januari 2017 officieel van start gaat. Hij riep alle geïnteresseerde bedrijven op om hun engagement in de Vlaamse Energiecluster formeel te maken door voor 24 juni hun Letter of Intent te bezorgen.