Bemas zoekt partners voor prototypes van slimme onderhoudstools en -robots

Belgische onderhoudsvereniging zoekt bedrijven om binnen grensoverschrijdend Smart Tooling-project prototypes van slimme tools en robots te ontwikkelen voor technisch onderhoud.

Trefwoorden: #bemas, #drone, #inspectie, #interreg, #onderzoek, #prototype, #robot, #sirris, #smart, #smart tooling, #tools, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: Aviolanda )

ENGINEERINGNET.BE - Op 1 juni 2016 keurde Interreg Vlaanderen-Nederland het Smart Tooling-project goed. Samen met partners uit industrie en de academische wereld zal Bemas - the Belgian Maintenance Association - bedrijven ondersteunen die willen meewerken aan innovaties op gebied van Smart Tooling en robots in de context van technisch onderhoud. Een voorbeeld hiervan zijn robots die schoonmaken en inspecteren op voor mensen lastige of niet toegankelijke locaties.

Het Smart Tooling-project, onder leiding van Ki MPi (Kennis- en innovatiecentrum Maintenance Procesindustrie), past perfect in deze missie. Het legt de focus op automatisering: door de ontwikkeling van prototypes van robots en tools kan het onderhoud veiliger, goedkoper, schoner en efficiënter worden.

De vereniging gaat in het kader van dit project op zoek naar Vlaamse bedrijven die willen innoveren door het ontwikkelen van een robot of een smart tool die in onderhoud gebruikt kan worden.

Het gebruik van robots in onderhoud wordt in Europa gezien als een belangrijke ontwikkeling op gebied van maintenance. "Maar omdat robottechnologie jong is, zijn er veel onzekerheden en mogelijkheden die nog niet zijn onderzocht of ontwikkeld", aldus Bemas.

Zo staat onderzoek op de planning naar inspectie-, cleaning-, en werkplaatsrobotica en drones. Dit laatste type is voor inspecties in de procesindustrie al beperkt in gebruik. Dankzij de verdere ontwikkeling hiervan kan de veiligheid bij het inspecteren van bijvoorbeeld de binnenkant van tanks sterk verbeterd worden.

Er is een actieve betrokkenheid van diverse kennisinstellingen zoals Sirris en Universiteit Twente, en multinationals BASF en Dow Benelux fungeren als testlocatie, geeft Bemas nog mee. "Binnen het project zijn financiële middelen voorzien om de ontwikkeling van een prototype te ondersteunen."


ACHTERGROND
Interreg is het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling dat als doel heeft grensvervaging te stimuleren in Europa en regionale samenwerking en cohesie te versterken. Het Smart Tooling-project heeft een totaalbudget van 3.563.839,45 euro, waarvan Interreg een bijdrage van 1.720.010,75 euro (48,26%) levert.


Voor meer informatie, contacteer projectmanager Emilie Vandemeulebroeke op tel. +32 495 68 34 80 of klik hieronder om haar een e-mailbericht te sturen (ev@bemas.org).