‘Lab-in-a-box’ rond fotonica maakt 125.000 leerlingen warm voor STEM

Een school in Finland heeft de 2.500ste Photonics Explorer ontvangen. Photonics Explorer is een educatieve kit, ontwikkeld door het fotonica onderzoeksteam B-PHOT aan de VUB.

Trefwoorden: #B-PHOT, #fotonica, #research, #Science Technology Engineering Mathematics, #STEM, #VUB

Lees verder

research

( Foto: B-PHOT )

ENGINEERINGNET.BE - Deze educatieve kit werd ontwikkeld om leerlingen van secundaire scholen te laten experimenteren met de verschillende eigenschappen van licht en fotonen.

Het concept is een 'lab-in-a-box' waarmee leerlingen van de 2e en 3e graad zelf aan de slag kunnen gaan met lasers, LEDS, lenzen, optische vezels, en andere hoogtechnologische componenten.

De kit past volledig in de leerstof wetenschappen en streeft 2 belangrijke doelstellingen van STEM (Science Technology Engineering Mathematics) na. Vooreerst linken toepassingen binnen de Photonics Explorer naar het dagelijkse leven en naar de leefwereld van de jongeren.

Zo ontdekken ze bijvoorbeeld hoe de polarisatie van het licht cruciaal is voor LCD schermen van smartphones en tablets, of hoe licht ervoor zorgt ze dat films sneller van het internet kunnen downloaden.

Verder is de kit ook volledig opgebouwd rond onderzoekend leren, waarbij alle leerlingen actief betrokken worden, zelf uitvoeren, observeren en redeneren. Deze hands-on benadering van Photonics Explorer geeft de leerlingen meer zelfvertrouwen en prikkelt hun nieuwsgierigheid.

Fotonica, of de wetenschap van licht, raakt vele aspecten van ons leven en kan oplossingen bieden op belangrijke toekomstige uitdagingen voor onze samenleving: op vlak van energie met zonnecellen en slimme LED-verlichting, rond optische sensoren voor zelfrijdende wagens, via lichttechnologie voor snellere datanetwerken, maar ook op biomedisch vlak met nieuwe optische medische technieken.

Dankzij de 2.500 Photonics Explorers, leren jaarlijks ongeveer 125.000 jongeren uit secundaire scholen in Europa over de wonderlijke wereld van licht. Het programma rond Photonics Explorer voorziet een workshop voor leerkrachten met een ondersteunend didactisch kader.

De duurzame werkkoffer bevat relevante achtergrondinformatie over fotonica, en de werkbladen en ander didactisch materiaal zorgen ervoor dat de lesvoorbereidingen minder tijd in beslag nemen.