Koning Filip heeft de Kieldrechtsluis officieel ingehuldigd

Koning Filip, minister Ben Weyts, de voorzitter van de Europese Investeringsbank Werner Hoyer en Antwerps havenschepen Marc Van Peel hebben de enorme Kieldrechtsluis plechtig ingehuldigd.

Trefwoorden: #Antwerpse linkeroever, #Antwerps Havenbedrijf, #containerschepen, #Kieldrechtsluis, #logistiek, #sluis

Lees verder

Nieuws

( Foto: Antwerps Havenbedrijf )

ENGINEERINGNET.BE - Deze grootste sluis ter wereld heeft een prijskaartje van 382 miljoen euro en verzekert een vlotte toegang tot de Waaslandhaven.

De Kieldrechtsluis versterkt de concurrentiepositie van de Antwerpse haven en zal nieuwe economische activiteit naar Vlaanderen halen.

De Grande Lagos van rederij Grimaldi kreeg de eer om als allereerste schip door de gloednieuwe Kieldrechtsluis te varen. Met een lengte van 500 meter, een breedte van 68 meter en een diepte van maar liefst 17,80 meter TAW kan de grootste sluis ter wereld de allergrootste zeeschepen versassen.

De Afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft samen met het Antwerpse havenbedrijf en een bouwconsortium bijna 5 jaar gebouwd aan de Kieldrechtsluis, wat het project één van de grootste Vlaamse werven van de afgelopen jaren maakt.

De Kieldrechtsluis verzekert de vlotte toegang tot de Antwerpse Waaslandhaven. Tot nu toe was de kleinere Kallosluis de enige toegangspoort tot de Waaslandhaven. Dit betekende dat de wachttijden voor schepen konden oplopen tot meer dan 3 uren.

Bij een probleem met de Kallosluis kwam de hele Waaslandhaven lam te liggen. Met de Kieldrechtsluis komt er nu een tweede, grotere, meer stroomopwaarts gelegen toegang tot de dokken op de Linkerscheldeoever. Schepen kunnen voortaan rekenen op een snellere en vlottere toegang tot de haven.

De Vlaamse Overheid en het Havenbedrijf Antwerpen hebben samen 382 miljoen euro geïnvesteerd om de Kieldrechtsluis te realiseren. Vlaanderen neemt 75% van de investeringskost op zich.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weys: “De Kieldrechtsluis geeft reders nog een extra reden om voor Vlaanderen te kiezen. We vrijwaren de internationale concurrentiepositie van de haven van Antwerpen en we lokken nieuwe economische activiteit naar onze regio.”

Antwerps havenschepen Marc Van Peel: “De Kieldrechtsluis vormt een noodzakelijke sleutel voor de verdere uitbouw van de haven op de Linkerscheldeoever. Onze haven heeft de jongste jaren een sterk parcours afgelegd waardoor ze met vlag en wimpel de nummer twee van Europa is geworden.”

De haven van Antwerpen is als mainport een belangrijk knooppunt in het Trans-Europese Transport Netwerk (TEN-T). Met het TEN-T-netwerk wil Europa het duurzaam transport, jobcreatie en economische groei en de cohesie in de Europese Unie bevorderen.

Zowel de Europese Commissie als de Europese Investeringsbank (EIB) erkennen het belang en de rol van de maritieme sector in een efficiënter, multimodaal en duurzaam goederentransport en steunden daarom de bouw van de Kieldrechtsluis.