Spoorvervoer in achterland haven van Gent in stijgende lijn

Bij de bedrijven van de Gentse haven worden heel wat goederen van en naar het achterland vervoerd. Het vervoer van deze goederen over het spoor stijgt tot ruim 10%.

Trefwoorden: #distributie, #Havenbedrijf Gent, #Kluizendok, #logistiek, #spoorvervoer, #WDPort of Ghent Logistic Park

Lees verder

Nieuws

( Foto: Havenbedrijf Gent )

ENGINEERINGNET.BE - Het vervoer via binnenvaart neemt net meer dan de helft van het achterlandvervoer in beslag, wat een record is.

Het aandeel van het wegvervoer neemt verder af. Dat blijkt uit het onderzoek van het Havenbedrijf Gent naar het gebruik van alle vervoersmogelijkheden naar en vanuit het achterland in 2015.

Sinds enkele jaren zit het spoorvervoer weer in de lift. In 2015 werd met ruim 10% de grootste hoeveelheid goederen via het spoor vervoerd sedert zes jaar. Het Havenbedrijf Gent zet dan ook al meerdere jaren in op het spoor.

De haven van Gent is immers een knooppunt van twee Europese spoorcorridors: van Rotterdam tot Marseille (de RFC2) en over de Alpen tot in Italië (de RFC1). Het gros van de kaaien is bovendien uitgerust met sporen. Bij de ontwikkeling van het Kluizendok wordt er geïnvesteerd in een spoorbundel om wagons voor te selecteren.

Er ligt sinds kort ook een nieuwe spoorlijn tussen het recent geopende distributiecentrum van Distrilog bij het WDPort of Ghent Logistic Park en de containerterminal aan het Kluizendok. Dagelijks vertrekt er ook van aan het Kluizendok een containertrein naar het Noord-Italiaanse Mortara nabij Milaan.

et belang van het spoor laat zich bij tal van bedrijven dan ook meteen voelen in tijden van spoorstakingen: van treinen die niet kunnen vertrekken en toekomen tot het zoeken naar andere vervoersmogelijkheden via de weg of de binnenvaart.

Het wegvervoer tenslotte komt op een aandeel van 39,6% van dit goederenvervoer. Dit is ruim 5% minder dan in 2014 en het laagste cijfer sinds het onderzoek is gestart.

Het Havenbedrijf Gent zet in op de verduurzaming van het goederenverkeer met het achterland. Tegen 2020 streeft het Havenbedrijf 15% vervoer over het spoor na en een aandeel van 35% over de weg.