Spinozapremies voor Wilhelm Huck, Lodi Nauta, Mihai Netea en Bart van Wees

De NWO-Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland en bestaat uit een bedrag van 2,5 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek.

Trefwoorden: #Bart van Wees, #Lodi Nauta, #Mihai Netea, #NWO, #Spinozapremie, #wetenschappelijk onderzoek, #Wilhelm Huck

Lees verder

research

( Foto: NWO )

ENGINEERINGNET.NL - Fysisch-organisch chemicus Wilhelm Huck, filosoof Lodi Nauta, internist/infectioloog Mihai Netea en nano-fysicus Bart van Wees zullen dit najaar de NWO-Spinozapremie ontvangen. Inclusief de nieuwe laureaten kent Nederland nu 81 Spinozalaureaten.

De NWO-Spinozapremie is een eerbewijs en vooral ook een stimulans voor verder onderzoek. NWO kent de Spinozapremies jaarlijks toe aan maximaal vier in Nederland werkzame onderzoekers die naar internationale maatstaven tot de allerbeste van hun vakgebied behoren.

Voor een Spinozapremie worden wetenschappers voorgedragen. Dit jaar ontving de commissie 37 voordrachten. Op basis van de voordracht maakt een internationale en divers samengestelde commissie een lijst van maximaal acht kandidaten. Per kandidaat gaan commissieleden in gesprek met meerdere buitenlandse deskundigen.

Mede op basis van deze gesprekken kwam de commissie dit jaar tot vier wetenschappers die zij bij NWO voordroegen voor de Spinozapremie. Voor de toekenning van een NWO-Spinozapremie telt internationaal erkende wetenschappelijke kwaliteit als belangrijkste criterium.

De feestelijke uitreiking van de NWO-Spinozapremies vindt plaats op dinsdag 13 september in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Tijdens de uitreiking zullen de laureaten vertellen wat hun onderzoek inhoudt en waar ze de premie voor willen inzetten.

Prof. dr. W.T.S. (Wilhelm) Huck (1970) is hoogleraar fysisch-organische chemie aan de Radboud Universiteit. Zijn werk concentreert zich op onderzoek naar de fysische, chemische en biologische processen die plaatsvinden in menselijke cellen. Kennis van de werking van dit complexe geheel zet hij onder meer in voor de zoektocht naar een van de heilige gralen binnen zijn vakgebied: het maken van een synthetische cel.

Prof. dr. L.W. (Lodi) Nauta (1966) is hoogleraar geschiedenis van de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Nauta legt in zijn werk onverwachte structurele parallellen tussen het filosofische denken over taal in de Middeleeuwen, de Renaissance en de twintigste eeuw. Op vernieuwende wijze combineert hij taalkundige, historische en filosofische inzichten, onder andere over de plaats van het humanisme in de geschiedenis van de Westerse filosofie.

Prof. dr. M.G. (Mihai) Netea (1968) is hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboud UMC. Hij doet onder andere onderzoek naar hoe het afweersysteem micro-organismen herkent, zoals de gevaarlijke schimmel Candida albicans, een veroorzaker van bloedvergiftiging. Netea deed op dat gebied belangrijke ontdekkingen. Hij was internationaal als een van de eersten met dit onderzoeksgebied bezig en is een pionier in zijn veld.

Prof. dr. ir. B.J. (Bart) van Wees (1961) is hoogleraar technische natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en is verbonden aan het Zernike Institute for Advanced Materials. Hij is wereldwijd een vooraanstaand fysicus op het gebied van elektriciteitstransport door quantumstructuren. Van Wees is een toponderzoeker op het gebied van ‘spintronica’. In het bijzonder richtte hij zich hierbij op toepassingen in het revolutionaire materiaal grafeen.