Uitbreidingsproject voor stroomkabel tussen Meeden en Diele van start

Uitbreiding van capaciteit van bestaande Nederlands-Duitse elektriciteitsverbinding tussen Meeden en Diele verloopt volgens plan, meldt TenneT. "Ook België is gebaat bij dit project".

Trefwoorden: #Cobra, #energie, #flow based, #nordlink, #stroom, #tennet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.NL - De opgewaarde kabel zal ervoor zorgen dat er nog meer stroom tussen landen kan worden uitgewisseld. De verwachting is dat er eind 2019 tot circa 300MW extra capaciteit voor de markt beschikbaar is. Afhankelijk van marktontwikkelingen en het effect van andere investeringen zou dat in een later stadium kunnen groeien naar 500MW.

Nederland is nu al in grote mate verbonden met het buitenland. Eerder al was TenneT met de aanleg van de nieuwe Nederlands-Duitse interconnector tussen Doetinchem en Wesel begonnen. Deze grensoverschrijdende stroomsnelweg is naar verwachting midden 2017 klaar.

Nog dit najaar verwacht de netbeheerder ook te starten met de aanleg van de onderzeese Cobra-kabel, een verbinding tussen Nederland en Denemarken. En vanuit het Duitse net is de Nederlandse beheerder bezig met de realisatie van de NordLink-kabel, die voor het eerst de Duitse elektriciteitsmarkt direct koppelt aan de Noorse.

Daarnaast zorgt de in 2015 geïntroduceerde "flow based"-marktkoppeling voor een beter gebruik van de huidige beschikbare handelscapaciteit op de buitenlandverbindingen en dus verbetering van het gebruik van het hoogspanningsnet.

"Voor Nederland, maar bijvoorbeeld ook België, betekende deze manier van marktkoppeling een stijging van de import van goedkopere elektriciteit", claimt TenneT.


ACHTERGROND
Meer grensoverschrijdende transportcapaciteit zorgt ervoor dat er nog meer stroom tussen landen kan worden verhandeld. Het effect is dat hierdoor de prijsverschillen tussen landen kleiner worden.