9,75 miljoen euro voor innovatie Duitse en Nederlandse bedrijven

Ruim 100 Nederlandse en Duitse bedrijven gaan deze Europese subsidie, die is toegekend aan INCAS³ in Assen en Hochschule Osnabrück, inzetten voor de ontwikkeling van sensortechnologie.

Trefwoorden: #Europese subsidie, #Europese subsidieprogramma, #Hochschule Osnabrück, #INCAS³, #innovatie, #INTERREG VA, #sensortechnologie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Engineeringnet )

ENGINEERINGNET.NL - Het Europese subsidieprogramma INTERREG VA maakt met deze subsidie het project ID3AS mogelijk.

Dit is een grensoverschrijdende samenwerking met als doel het concurrentievermogen van het midden- en kleinbedrijf in het noorden van Nederland en Duitsland te versterken, werkgelegenheid te creëren en daarmee de economie in de regio een stevige impuls te geven.

Sensortechnologie is een sleuteltechnologie voor de ontwikkeling van innovatieve producten, diensten en processen binnen het midden- en kleinbedrijf. Voor veel van dit soort bedrijven is de toegang tot de benodigde expertise om deze technologie te ontwikkelen en toe te passen echter complex en tijdrovend.

Door bedrijven en kennisinstellingen aan elkaar te verbinden, maakt het project ID3AS sensortechnologie breed toegankelijk en wordt innovatie in en door het midden- en kleinbedrijf maximaal ondersteund.

Het unieke aan het project ID3AS is dat de praktijkkennis van het midden- en kleinbedrijf en de wetenschappelijke kennis van kennisinstellingen samengebracht wordt om innovatie te realiseren op thema's die voor de Noordelijke grensregio relevant zijn.

Zo gaan er projecten van start op het gebied van health & life science, agrobusiness & food en high tech systems & materials. Daarnaast biedt het project ID3AS ondersteuning aan bedrijven die vragen hebben over de ontwikkeling en toepassing van sensortechnologie. INCAS³ is voor Nederlandse bedrijven het aanspreekpunt.

Naast het stimuleren van de intensieve samenwerking tussen bedrijfsleven en kennisinstellingen, zorgt het project ID3AS ook voor borging van de regionale innovatiekracht door het opzetten en aanbieden van scholingsprogramma's en het initiëren van netwerkbijeenkomsten. Hiermee wordt een stevige basis gelegd voor structurele ontwikkeling en innovatie in de grensregio.

INCAS³ werkt aan het oplossen van complexe maatschappelijke en industriële meetvraagstukken. De activiteiten lopen uiteen van het monitoren van balans bij ouderen om te voorkomen dat ze vallen, tot betrouwbare monitoring van drinkwater en het in kaart brengen van ondergrondse oliereservoirs.

Hoewel deze voorbeelden zich in verschillende toepassingsgebieden afspelen, zijn de oplossingen in technologisch opzicht vergelijkbaar: een hoge mate van betrouwbaarheid, robuustheid, zekerheid, compactheid en energie-efficiëntie zijn vereisten. De activiteiten van INCAS³ worden primair gedreven door vragen uit de industrie.