Nederlandse overheid investeert bijna 20% meer in energieonderzoek

In 2015 stak de overheid 181 miljoen euro in energieonderzoek en demonstratieprojecten, waarbij 54% naar onderzoek voor de productie van duurzame energie ging.

Trefwoorden: #demonstratieprojecten, #energieonderzoek, #investeren, #Nederlandse overheid, #RVO

Lees verder

Nieuws

( Foto: RVO.nl )

ENGINEERINGNET.NL - De totale bestedingen liggen op 18% meer dan in 2014. Hiermee is de hoogte van deze investeringen weer terug op het gemiddelde niveau van de periode 2011-2013.

Meer dan de helft (54%) ging naar onderzoek voor de productie van duurzame energie. Voor onderzoek naar energiebesparing besteedde de Rijksoverheid 25%. 9% was voor onderzoek naar de inzet van aardgas als schone fossiele energiebron.

Opvallend is de stijging in fundamenteel onderzoek en demonstratieprojecten. De bijdrage aan industrieel onderzoek bleef met 32% ongeveer gelijk. Investeringen in experimentele ontwikkeling daalden de laatste jaren.

De cijfers zijn afkomstig van de 'Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek'. De monitor geeft jaarlijks inzicht in onderzoeksthema’s, -trends en -innovatie. De cijfers zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het energie- en innovatiebeleid van de overheid. Daarnaast gaan de uitkomsten naar het Internationaal Energieagentschap.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) stelt de monitor op in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.