Studenten bedenken oplossing voor groenere e-commerce

In opdracht van OVAM brainstormden 150 studenten over het thema groene e-commerce. De winnaars waren 3 studenten van de UAntwerpen en 2 van de Erasmushogeschool Brussel.

Trefwoorden: #e-commerce, #efficiëntie, #Erasmushogeschool Brussel, #koerier, #online shoppen, #OVAM, #pakketten, #UAntwerpen, #Vlajo

Lees verder

Opleiding

( Foto: www.vlajo.org )

ENGINEERINGNET.BE - Online shoppen kent een flinke boost in ons land. Maar de vele verpakkingen en ritten die ermee gepaard gaan, maken de e-commmerce weinig duurzaam.

Daarom brainstormden In opdracht van afvalstoffenmaatschappij OVAM (Mechelen) 150 studenten over het thema groene e-commerce tijdens een 24 uur durend innovatiekamp.

De winnaars, drie studenten ‘Productontwikkeling’ van de Universiteit Antwerpen en twee studenten ‘Idea & Innovation Management’ van de Erasmushogeschool Brussel, bedachten een innovatief concept om met minder transportbewegingen meer goederen op hun bestemming te krijgen.

Dit innovatiekamp wil jongeren bewust maken van de principes van duurzame innovatie en ecodesign.

Het winnende team Rootes wil een netwerk creëren dat data van consumenten verzamelt. Ze willen een app ontwikkelen waarmee de dagelijkse route van consumenten getraceerd kan worden. Op strategische plaatsen buiten de stadskern zouden zij specifieke afhaallocaties (magazijnen) voorzien.

Koerierdiensten brengen de pakketjes naar die locatie waar de consument regelmatig voorbij komt. De consument krijgt via z’n app een signaal en pikt z’n pakketje zelf op uit de voorziene smart boxes.


ACHTERGROND
Een Vlajo Innovatiekamp is een unieke kans voor jongeren om hun creativiteit en ondernemingszin aan te scherpen. Ze leren in team werken, moeten voor een publiek spreken en kunnen hun ideeën aftoetsen met experts uit het bedrijfsleven.

Het initiatief maakt deel uit van een reeks innovatiekampen die Vlajo in alle Vlaamse provincies organiseert voor zowel secundair als hoger onderwijs.