EDF Luminus bereidt sluiting 4 gascentrales voor

Door de huidige ongunstige economische context, bereidt EDF Luminus zich voor op de definitieve sluiting van 4 van zijn gascentrales in Seraing, Ham, Izegem en Angleur TG3.

Trefwoorden: #CO2-uitstoot, #EDF Luminus, #energie, #gascentrale, #groene stroom, #jobs, #sluiting

Lees verder

Techniek

( Foto: EDF Luminus )

ENGINEERINGNET.BE - Door de dalende vraag naar elektriciteit, de toename van de hernieuwbare energie en de prijsdaling van CO2 worden de Europese steenkoolcentrales steeds vaker ingeschakeld, waardoor bepaalde gascentrales van EDF Luminus de voorbije jaren maar weinig gedraaid hebben.

In het licht hiervan en overeenkomstig de Belgische wetgeving die vereist dat de Autoriteiten vóór 31 juli in kennis worden gesteld van een mogelijke definitieve stilleging, werd de regering ingelicht over de definitieve sluiting van vier centrales.

De concrete sluiting is pas gepland voor 31 oktober 2017, maar ondertussen worden de lopende besprekingen opgevolgd met betrekking tot de mechanismen voor de vergoeding van de capaciteit van de thermische centrales.

De vier betrokken centrales vertegenwoordigen samen een geïnstalleerd vermogen van 609 MW op een totaal thermisch vermogen van 1215 MW en stellen een veertigtal personen te werk.

In geval van definitieve sluiting zal het bedrijf alle pistes voor hertewerkstelling onderzoeken, en dit in nauw overleg met de syndicale organisaties.


Dit zijn de getroffen centrales:

  • de centrale met gecombineerde cyclus van Seraing (foto) nabij Luik (485 MW),
  • de centrale met open cyclus 31-32 van Angleur nabij Luik (50 MW),
  • de centrale met gecombineerde cyclus in Gent (Ham) (52 MW),
  • de centrale met open cyclus van Izegem in West-Vlaanderen (22 MW).