Nederlandse bedrijven investeren bijna 5 miljard euro in energie en milieu

In 2015 werd dit bedrag gestoken in energiezuinige maatregelen en milieuvriendelijke technieken, waarbij het om een miljard euro meer gaat dan het voorgaande jaar.

Trefwoorden: #biobased, #Circulair bouwen, #energie, #Energie-investeringsaftrek, #LED, #milieu, #Milieu investeringsaftrek, #Rijksoverheid, #Willekeurige afschrijving milieu-investeringen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.NL - Dit blijkt uit de jaarverslagen over 2015 van twee maatregelingen van de Nederlandse overheid. Dat zijn: de fiscale regelingen Milieu investeringsaftrek \ Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (MIA\Vamil) en de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Bedrijven die van MIA\Vamil gebruik maakten, investeerden ruim 3 miljard euro in groene technieken zoals circulaire en 'biobased economy', bouw, mobiliteit en voedselproductie. Alliander was één van die bedrijven. Dit netwerkbedrijf realiseerde in 2015 nieuwe huisvesting in Duiven. Circulair bouwen, Het Nieuwe Werken en energieneutraliteit waren belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp.

Bij de EIA kwamen 14.234 aanvragen binnen. Er werd hiermee voor 1.368 miljoen euro aan energiezuinige investeringen gedaan. De gerealiseerde maatregelen zorgen voor een energiebesparing van 722 miljoen kubieke meter aan aardgas. Dit komt overeen met een CO2-reductie van circa 1.280 kiloton per jaar. Dit staat gelijk aan de uitstoot van circa 450.000 huishoudens.

In 2015 investeerden veel bedrijven in duurzame LED-verlichtingssystemen. Ook Ahold investeerde fors in LED-verlichting - met name in de supermarkten. Met ingang van 2016 is het aftrekpercentage voor de EIA substantieel verhoogd van 41,5% naar 58%, waardoor investeringen in energiebesparing nog verder zullen worden bevorderd.

MIA\Vamil en EIA is er voor innovatieve investeringen die zich zonder het fiscale voordeel niet snel terug verdienen. Met de regelingen willen het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken in samenwerking met het ministerie van Financiën een impuls geven aan milieu-innovatie, energiebesparing en duurzame economische groei.