Brexit: dalende populariteit van VK schept kansen voor Belgische werkgevers

Op dag na Brexit-stemming gingen via vacaturesite Indeed tweemaal meer mensen in Verenigd Koninkrijk op zoek naar nieuwe job in buitenland. "Dit schept kansen voor Belgische rekruteerders".

Trefwoorden: #brexit, #indeed, #jobsite, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Indeed, Mariano Mamertino )

ENGINEERINGNET.BE - "De keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten zorgt mogelijk voor een daling aan populariteit van dat land onder de werkzoekenden", stelt de internationale jobsite Indeed. "Dit zou de Belgische werkgevers ten goede komen".

De vacaturesite baseert zich voor deze uitspraak onder meer op een opvallende piek in de online zoekopdrachten vanuit Groot-Brittannië naar banen in andere Europese landen. Op 24 juni 2016, de dag na het referendum, verdubbelde dat aantal op de site van Indeed.

Uit analyse bleek dat er vanuit Groot-Brittannië het meest gezocht werd naar banen in Ierland, vooral in de sectoren marketing, HR, engineering, transport en retail. Zoekopdrachten in de andere Europese landen waren voornamelijk gericht op de financiële sector en ICT.

Volgens Economic Research Analyst Mariano Mamertino van het onderzoeksinstituut Indeed Hiring Lab, zal een Brexit het voor buitenlandse werknemers hoe dan ook moeilijker maken om in het Verenigd Koninkrijk te werken: "Dat zal waarschijnlijk negatieve gevolgen hebben voor bedrijven in Groot-Brittannië die gewend zijn geraakt aan beschikbare talenten uit het buitenland om hun vacatures in te vullen."

"Bovendien was de immigratie vanuit de EU-landen naar het Verenigd Koninkrijk tussen 2012 en 2015 verdubbeld. Een Brexit zou daarom een grote invloed kunnen hebben op grensoverschrijdende arbeidsstromen in de Europese Unie."

"Op het Europese continent zouden sectoren zoals techniek, de farmaceutische industrie en financiële dienstverlening zo kunnen profiteren van een groter aantal beschikbare kandidaten”, aldus nog Mamertino.


ACHTERGROND
Wat betreft absolute aantallen van werkzoekenden, bekeek Indeed in zijn recente onderzoek Europe on the Move de populariteit van landen voor werkzoekenden binnen de EU15. Hierin stond België op de vijfde plek, na het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland in absolute aantallen. "Na de Brexit vindt er naar verwachting een verschuiving plaats in deze rangschikking", voorspelt Indeed.