Scaldis consortium heeft voorschip Flinterstar uit zee gelift

Na 10 weken intense voorbereidingen werd het voorschip van het gezonken vrachtschip Flinterstar gisterenavond met succes uit de zee gelift.

Trefwoorden: #DEME, #Flinterstar, #Herbosch Kiere, #Jan De Nul, #Scaldis, #scheepsberging, #voorschip

Lees verder

Techniek

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Na de gunning van de opdracht in april, werd onmiddellijk begonnen met de voorbereidingen en het mobiliseren van materieel.

De eerste stap was de lading uit de ruimen van het schip verwijderen en kettingen onder de boegsectie aanbrengen. Op 27 juni, na beëindiging van deze voorbereidingen, werden de hijswerkzaamheden gestart.

Deze zaamheden verlopen zoals gepland, maar vorderen langzaam aangezien het water in het schip weggepompt moet worden. Gezondheid, Veiligheid en Milieu zijn hierbij van primordiaal belang.

Te allen tijde was een oliebestrijdingsvaartuig actief om de minimale hoeveelheid gasolie die bij deze operatie vrijkwam op te vangen. Het voorschip is na de verwijdering van het zeewater op een daarvoor aangepast ponton geplaatst.

Na het zeevasten van de boegsectie zal dit ponton naar Galloo in Gent gevoerd worden voor verdere verwerking. De achtersteven zal naar verwachting binnen enkele weken ook gelift en verwijderd zijn.


Over SCALDIS
Dit is een gezamenlijke vennootschap van DEME, Jan De Nul en Herbosch Kiere.

Het consortium is een maritieme aannemer gespecialiseerd in het transport en installatie van offshore structuren met een kernactiviteit en expertise in berging en wrakverwijdering en zware hijswerken op zee.