Simon Stevin Meester-prijs 2016 voor Maarten Steinbuch en Suzanne Hulscher

STW kent de titel Simon Stevin Meester 2016 toe aan prof.dr.ir. Maarten Steinbuch en prof.dr. Suzanne Hulscher. Zij ontvangen de prijs voor hun technisch-wetenschappelijk onderzoek.

Trefwoorden: #Maarten Steinbuch, #Simon Stevin Meester, #STW, #Suzanne Hulscher, #technologiestichting

Lees verder

research

( Foto: STW )

ENGINEERINGNET.NL - Beide winnaars ontvangen een bedrag van 500.000 euro, de grootste prijs voor technisch-wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Technologiestichting STW benoemt jaarlijks een of meerdere prominente wetenschappers tot Simon Stevin Meester.

Vanwege haar 35-jarig jubileum benoemt STW dit jaar twee Meesters: prof.dr. Suzanne Hulscher en prof.dr.ir. Maarten Steinbuch. De laureaten ontvangen hun prijs tijdens het jaarcongres van STW, dat plaatsvindt op 24 november 2016.


Over de winnaars:
Prof.dr.ir. Maarten Steinbuch
, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven, onderzoekt met zijn vakgroep een breed scala aan technische onderwerpen. Samen met het bedrijfsleven ontwikkelt hij bijvoorbeeld technologieën die het (elektrisch) autorijden veiliger, gemakkelijker en efficiënter maken.

Hij onderzoekt onder andere de mogelijkheden voor een slim netwerk van oplaadpunten, dat leert op welke momenten automobilisten graag hun auto opladen. Ook doet hij met zijn groep onderzoek naar schone en zuinige vrachtwagens.

Verder ontwikkelt hij ook robots waarmee chirurgen extreem nauwkeurige operaties kunnen uitvoeren die met mensenhanden niet mogelijk zijn. Hij richtte daarvoor de start-up MicroSure op.

Steinbuch is in 2013 benoemd tot TU/e-universiteitshoogleraar. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het TU/e High Tech Systems Center en van het 3TU Research Centre High Tech Systems. Ook is hij bestuurslid van de sectororganisatie AutomotiveNL.

Prof.dr. Suzanne Hulscher en haar onderzoeksteam ontrafelen hoe water zich gedraagt in onze rivieren en langs onze kust. Zij verwacht dat Nederland de komende jaren flinke stappen maakt in de kennis van rivieren en hoe we het water sneller kunnen afvoeren.

Dat is ook hard nodig, omdat Nederland zich de afgelopen decennia regelmatig liet verrassen door (bijna-)overstromingen - en omdat we in de toekomst vaker hoge waterstanden mogen verwachten.

Verder onderzoekt zij ook de gevolgen van menselijk ingrijpen. Samen met haar onderzoeksteam bekijkt ze bijvoorbeeld hoe je een uiterwaard duurzaam inricht of hoe nevengeulen zich ontwikkelen nadat je ze aanlegt. Een andere vraag is hoe de zeebodem verandert door zandwinning op zee, en welke gevolgen dat heeft voor de bescherming van onze kust.

Hulscher is hoogleraar Waterbeheer en watersystemen aan de Universiteit Twente. Daarnaast is ze programmaleider van het omvangrijke onderzoeksprogramma RiverCare, waaraan vijf universiteiten en 29 niet-wetenschappelijke organisaties deelnemen.

Ook is ze betrokken bij NatureCoast, het onderzoeksprogramma rondom de Zandmotor, en tal van andere STW-projecten. In 2003 ontving zij een Vici-subsidie van STW. Daarna trad ze toe tot de Jonge Akademie van de KNAW.