Studenten ontwikkelen kleine cosmic-ray detector ter ondersteuning KM3NeT

Dergelijke detectoren kunnen ondersteuning bieden aan de neutrinotelescoop KM3NeT, die gebouwd wordt op 3 kilometer diepte voor de kust van Sicilië en waar het Nikhef aan deelneemt.

Trefwoorden: #cosmic-ray detector, #KM3NeT, #neutrinotelescoop, #Nikhef

Lees verder

research

( Foto: Nikhef )

ENGINEERINGNET.NL - Onlangs is een start gemaakt met het testen van de SUNBEAMSYSTEM-CRD prototype detector, een kleine cosmic-ray detector die op het water drijft. In de toekomst kunnen dergelijke detectoren ondersteuning bieden aan het KM3NeT experiment.

De neutrinotelescoop KM3NeT is een internationale onderzoeksfaciliteit met geplande locaties diep in de Middellandse Zee, bij Toulon (Frankrijk) en Sicilië (Italië). Neutrino's zijn ongeladen subatomaire deeltjes die zeer zwak met materie wisselwerken en dus ook heel lastig te detecteren zijn.

Het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef) is verantwoordelijk voor een groot deel van het detectorontwerp, waarbij de eerste detectielijn recent succesvol is geïnstalleerd.

De prototype detector is gebouwd door acht masterstudenten van UvA opleiding deeltjesfysica. De SUNBEAMSYSTEM-CRD werd door de studenten getest op het water Het Nieuwe Diep, net achter Amsterdam Science Park gelegen.

Door een grote vloot van dit soort detectoren boven de neutrino telescoop los te laten, kan een cosmic-ray detector gemaakt worden die interacties van kosmische straling kan detecteren, die ook gezien kunnen worden in KM3NeT. Zo is het mogelijk om de achtergrond-signalen van atmospherische muonen en neutrino's te onderdrukken.

Ook kan de combinatie van de surface array en KM3NeT details van hoge-energie deeltjes interacties bestuderen en kan de oriëntatie van de neutrino telescoop geverifieerd worden.

Het detecteren en bestuderen van neutrino’s is belangrijk om meer te weten te komen over het gedrag van neutrino’s. Neutrino’s zijn echter ook te gebruiken om verafgelegen astrofysische objecten te bestuderen.

Zo hopen de onderzoekers te leren waar kosmische straling vandaan komt en hoe deeltjesversnellers in het heelal werken.