Stoom- en gascentrale in Esch-sur-Alzette sluit definitief

Stoom- en gascentrale in Luxemburgse Esch-sur-Alzette sluit definitief bij gebrek aan een overnemer, meldt Engie. De naamloze vennootschap Twinerg gaat in vereffening.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #electrabel, #engie, #Enovos, #esch-sur-alzette, #steg, #twinerg

Lees verder

nieuws

( Foto: Twinerg )

ENGINEERINGNET.BE - Op de buitengewone algemene vergadering van 7 juli hebben de aandeelhouders van Twinerg s.a. beslist om de centrale in Esch-sur-Alzette in het Groothertogdom Luxemburg definitief te sluiten. Het gaat om een STEG-centrale van 376MW, die in 2002 operationeel werd.

De centrale is eigendom van Twinerg, een bedrijf met Engie Electrabel (65%), Enovos Luxembourg (17,5%) en ArcelorMittal Luxembourg (17,5%) als aandeelhouders. Twinerg gaat in vereffening. In de centrale werken 17 mensen.

"Nadat ze tevergeefs een overnemer hadden gezocht, oordeelden de aandeelhouders dat er onvoldoende vooruitzichten waren voor de rendabiliteit van de centrale", stelt Engie in een mededeling. "Maar door de huidige economische en regelgevende situatie voor productiecapaciteit in de Europese energiemarkt was het niet mogelijk om de centrale in gebruik te houden".

"Dit ondanks haar gunstige ligging op het kruispunt van de Luxemburgse, Franse, Belgische en Duitse transmissienetten voor elektriciteit, haar performante technische eigenschappen, de uitstekende staat van onderhoud en de opeenvolgende inspanningen om de operationele kosten te verminderen."

In de winter van 2015-2016 maakte de centrale nog deel uit van de Belgische strategische reserve die door de overheid werd ingevoerd om de energiebevoorrading te verzekeren. Nog in april van dit jaar werden maatregelen genomen om de technische integriteit van de centrale bij lange stilstand te garanderen.

De sluiting is gepland om in oktober van dit jaar in te gaan. Daarna wordt de centrale ontmanteld en wordt de site in zijn oorspronkelijke staat hersteld.