Startschot gegeven voor het grootste windenergieproject in Vlaanderen

Eind juni werd, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Bourgeois, in het Antwerpse stadhuis het startschot gegeven voor het grootste windenergieproject onshore in Vlaanderen.

Trefwoorden: #Antwerpen, #Antwerpse haven, #Belfius, #Enercon, #onshore, #onshore windproject, #Vlaanderen, #VLEEMO, #windmolenpark

Lees verder

Techniek

( Foto: Vleemo )

ENGINEERINGNET.BE - Vleemo bouwt op de rechteroever in de Antwerpse haven 19 windturbines van de 3 MW klasse. Het gaat om een investering van 110 miljoen euro. De keuze voor de windturbines is gevallen op Enercon. De bankfinanciering gebeurt door Belfius.

De windturbines zullen in de loop van 2017 operationeel zijn. Op dat moment zullen ze genoeg hernieuwbare stroom produceren voor bijna 40.000 gezinnen.

De haven is een complexe omgeving om windturbines te bouwen. In tegenstelling tot andere locaties in Vlaanderen zijn er nauwelijks of geen problemen met hinder voor omwonenden.

De twee belangrijkste elementen waarmee wel terdege rekening moet worden gehouden, zijn veiligheid en de aanwezigheid van belangrijke natuurwaarden in de haven.

De locaties werden dan ook zo gekozen dat er geen impact is op seveso- activiteiten, pijpleidingen enz. De windturbines zijn daarenboven ook uitgerust met de meest moderne veiligheidssystemen.

In het kader van dit project wordt een langlopend monitoringsproject opgezet in samenwerking met o.a. het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek om de impact van de windturbines op de vliegbewegingen van vogels in het havengebied te onderzoeken.

Aansluitend op dit project zullen een aantal bijkomende windturbines waarvoor de vergunningen reeds verkregen werden, gerealiseerd worden.