Eerste resultaten duurzame kippenstal Windstreek veelbelovend

Dit nieuwe type stal heeft broedkappen met infraroodpanelen voor kuikens, speciale leefetages voor kippen en natuurlijke ventilatie dankzij een gebogen dak.

Trefwoorden: #duurzame kippenstal Windstreek, #infraroodpanelen, #vleeskuikenbedrijf, #Wageningen University

Lees verder

Techniek

( Foto: RVO.nl )

ENGINEERINGNET.NL - De duurzame stal is vorig jaar november in gebruik genomen bij het vleeskuikenbedrijf van Robert en Renate Nijkamp in Raalte. De eerste resultaten na een half jaar zijn veelbelovend.

De stal valt op door de gebogen dakvorm, die zorgt voor natuurlijke ventilatie van lucht. Nijkamp: "Aan de lage kant komt de buitenlucht binnen via regelbare gevelopeningen. Aan de hoge kant filtert een bomenrij de uitgaande lucht. Bij een plat dak is het een stuk moeilijker om bij windstille dagen voldoende te ventileren."

Binnen zijn de broedkappen opvallende elementen. "Een pasgeboren kuiken is niet in staat om de eigen lichaamstemperatuur op peil te houden", licht Nijkamp toe. "Dat betekent dat je in een normale vleeskuikenstal de temperatuur opschroeft naar 35-36 graden Celsius. Hier is de ruimte niet verwarmd, maar vangen we de kuikens op onder de broedkappen met infraroodpanelen. Door infrarood gaat de ruimtetemperatuur niet omhoog, maar het straalt juist dieren en materialen aan. Dat levert een enorme reductie op het energieverbruik."

De dieren hebben vrije keuze uit verschillende klimaatzones en leefniveaus, belangrijk voor het dierenwelzijn. Nijkamp: "De kip is van oorsprong een boom- en bosvogel en zit graag hoog, voor beschutting en veiligheid. Daarom hebben wij extra leefetages - ook wel springtafels of vides genoemd - in de stal gemaakt. Daarop ligt stro als afleidings- en speelmateriaal."

Een mooie en nieuwe ontwikkeling is de zichtbare verkoop van Windstreek-producten via de Albert Heijn. "Plukon Food Group is hofleverancier bij AH, samen zijn we aan het kijken of de Windstreek als stal de consumenten aanspreekt", vertelt Nijkamp. "Door een QR-code op de verpakking te scannen, krijg je op je mobiel alle informatie over de Windstreek-kip en het houderijsysteem."

In principe worden de Windstreekproducten landelijk gedistribueerd. "Een nadeel is dat je levert in het versvleessegment. Onze producten liggen steeds een weekje in de supermarkt en dan 8 weken niet. Vanwege de cyclus van 9 weken komt er dan even geen vlees uit de stal", aldus Nijkamp.

Het concept voor de innovatieve stal komt uit het project Pluimvee met Smaak van Wageningen University. De hieruit ontstane schetsen en ideeën zijn verder ontwikkeld, doorgerekend en uitgebreid getest op praktijkniveau. Dit is gedaan door een consortium bestaande uit Wageningen UR Livestock Research, Sommen automatisering, Plukon Food Group en Circular Landscapes.

Het project kreeg financiering van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek en een ontwikkelingstraject.