Eurofiber neemt leiding testproject voor zelfrijdende auto’s op zich

"Wij zijn de enige glasvezelspecialist die een grensoverschrijdend netwerk heeft aangelegd in Europa", stelt Eurofiber. "Begin 2017 lanceren we een EU-project voor zelfrijdende auto's".

Trefwoorden: #4G, #5G, #802.11p, #eurofiber, #zelfrijdend

Lees verder

Techniek

( Foto: Eurofiber )

ENGINEERINGNET.BE - Eurofiber werkte de afgelopen maanden naar eigen zeggen intensief samen met diverse autobouwers en telecomaanbieders om al in 2017 zelfrijdende auto's op de Europese wegen te testen. Voor de uitrol van het grootschalige project neemt het bedrijf in de Benelux de projectleiding op zich.

Eurocommissaris Oettinger presenteerde al begin juli de uitgangspunten in Brussel. Het belangrijkste doel van het project van de Europese Unie is een versnelde uitrol van een netwerk voor zelfrijdende auto’s. "En we zijn de enige glasvezelspecialist met een grensoverschrijdend Europees netwerk", claimt CEO Alex Goldblum van Eurofiber. "Ons open netwerk voor mobiele toepassingen in de Benelux is bij uitstek geschikt om de zelfrijdende auto de weg te sturen.”

Feit is dat de introductie van de zelfrijdende auto sterk afhankelijk zal zijn van een hoogwaardige digitale infrastructuur. Een netwerk dat bovendien grensoverschrijdend moet zijn, om te voorkomen dat de verbinding voor besturing en positiebepaling bij de grens stopt.

De deelnemers willen onderzoeken welke potentiële struikelblokken er aan de orde zijn, zowel op technologievlak als op het gebied van de wet- en regelgevingen. Daarbij zullen ook thema’s als data-uitwisseling, verdienmodellen en borging van privacy aan de orde komen.

"Zelfrijdende auto projecten worden nu ontwikkeld op basis van beschikbare technologieën zoals 4G en 802.11p. In een later stadium zal dat op basis van nieuwe 5G-technologieën gebeuren" , stelt Eurofiber nog.


ACHTERGROND
Sinds zijn oprichting in 2000 heeft Eurofiber zijn optische infrastructuur continu uitgebreid. Het glasvezelnetwerk van het bedrijf biedt landelijke dekking in België en Nederland en strekt zich uit tot in Duitsland. In Nederland beschikt Eurofiber ook over een eigen datacenter.