Europees centrum voor monitoring Galileo satellieten komt in Noordwijk

Nederland gaat de prestaties monitoren van het Galileo-navigatiestelsel, dat wordt aangelegd door de Europese ruimtevaartorganisatie en in totaal uit 30 satellieten zal gaan bestaan.

Trefwoorden: #30 satellieten, #ESA, #Europese ruimtevaartorganisatie, #Galileo, #Galileo satellieten, #navigatie, #Noordwijk

Lees verder

Nieuws

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET.NL - Er zweven momenteel 14 Galileo-satellieten in een baan om de aarde. Het stelsel moet uiteindelijk 30 satellieten gaan tellen.

De monitoring daarvan zal plaatsvinden in het Galileo Reference Center. Dit wordt naast het testcentrum ESTEC van de Europese ruimtevaartorganisatie in Noordwijk gebouwd. De bouw is in handen van het Katwijkse bedrijf Van Rhijn Bouw.

Het Galileo Reference Center (GRC) gaat een cruciale rol spelen in het satellietnavigatienetwerk, dat een tegenhanger is van het Amerikaanse GPS. Vanuit het GRC worden onafhankelijke metingen gedaan van Galileo's prestaties. Die metingen presenteert GRC in de vorm van rapportages. Ook zal het centrum analyses maken van de prestaties van toegewijde campagnes.

Het plan is om het datacentrum op 1 juni 2017 op te leveren. Het is dan klaar om de initiële diensten die Galileo gaat bieden te monitoren. Tussen 2018 en 2020 moet het datacentrum helemaal operationeel worden.

Het contract voor de bouw van het centrum werd in mei toegekend door infrastructuurminister Melanie Schultz van Haegen in naam van het European GNSS Agency. Die organisatie gaat de dagelijkse operaties van Galileo leiden.

De komst van het datacentrum levert veel werkgelegenheid op in de regio Noordwijk.