Slechts helft van technische vacatures in voertuigindustrie raakt ingevuld

Van de 500 openstaande vacatures in de voertuigindustrie staat na een half jaar de helft nog steeds open. "Technisch talent vinden vraagt tweemaal meer tijd, met uitschieters tot één jaar"

Trefwoorden: #agoria, #audi, #punch powertrain, #STEM, #technologisch

Lees verder

HR

( Foto: Agoria, Audi-fabriek )

ENGINEERINGNET.BE - Bij de start van het autosalon in januari van dit jaar communiceerde Agoria dat er in de voertuigindustrie 500 voltijdse vacatures waren. In de zomer blijkt dat slechts de helft daarvan ingevuld is geraakt. Dat blijkt uit een rondvraag van de Belgische technologiefederatie.

Normaal worden vacatures na 1 maand voor arbeidersfuncties en na 3 maanden voor managementfuncties ingevuld. “Maar voor technologiefuncties, van operatoren tot ingenieurs, duurt dit dubbel zo lang met uitschieters tot één jaar", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

Bij de start van het autosalon communiceerden een dertigtal bedrijven uit de voertuigindustrie dat zij 481 openstaande vacatures hadden. Het ging daarbij zowel om jobs bij grote productiebedrijven en R&D-afdelingen als om functies bij toeleveranciers.

Bijvoorbeeld bij de bouwer van automatische versnellingsbakken Punch Powertrain in Sint-Truiden waren er in januari 150 technische vacatures. Daarvan blijken er tot nu slechts 80 functies ingevuld te zijn. Intussen zijn er nog eens 100 bijgekomen.

Hoewel het probleem structureel is en blijft, zijn er toch enkele positieve signalen. “In het onderwijs stellen we vast dat de inschrijvingen voor ingenieurs- en bijvoorbeeld ook ICT-studies stijgen. In de secundaire netten wordt steeds meer aandacht geschonken aan STEM-vakken en formules als duaal leren,” besluit Lambotte.

De bedrijven zijn op zoek naar profielen van lasser tot ingenieur. Veel gevraagd zijn onderhouds- en installatietechnici en specialisten rond automatisatie, vaak gelinkt aan de optimalisatie van de productieprocessen.