Rittal sluit 4 fabrieken om nieuw Industrie 4.0 productienetwerk te bouwen

Duitse fabrikant Rittal maakt plan bekend om tegen 2018 vier fabrieken te sluiten. Tegelijk investeert het in gedigitaliseerd productienetwerk met 3 productievestigingen voor behuizingen.

Trefwoorden: #behuizing, #Friedhelm Loh, #industrie 4.0, #investering, #rittal

Lees verder

Techniek

( Foto: Rittal, ceo Friedhelm Loh )

ENGINEERINGNET.BE - Rittal maakt een tweejarenplan van 250 miljoen euro bekend om zijn productieapparaat in Duitsland te moderniseren en - vooral - te digitaliseren. De fabrikant wil naar Industry 4.0 structuren "als basis voor hoogefficiënte productie-, logistieke en communicatieprocessen".

"Dat zal leiden tot de geleidelijke sluiting van de fabrieken in Burbach, Wissenbach, Rennerod en Herborn", laat het bedrijf weten. "Maar tegelijk zal in Haiger een gloednieuwe productiesite voor compacte behuizingen worden gebouwd", aldus de onderneming in een mededeling.

Naast en ter ondersteuning van de nieuw te bouwen plant willen de Duitsers twee bestaande fabrieken in de regio uitbreiden, zodat de drie vestigingen samen een sterk gedigitaliseerd productienetwerk vormen. “Dit is de grootste investering in de geschiedenis van ons bedrijf", claimt eigenaar en CEO Dr. Friedhelm Loh.

Gebaseerd op de huidige economische omstandigheden verwacht het bedrijf de meerderheid van de medewerkers een job te kunnen bieden op één van de nieuwe sites. De toekomstige sites zullen goed zijn voor zo’n 570 nieuwe jobs. Daar staat tegenover dat naar verwachting tot maximaal 100 mensen van de vier bestaande plants hun job zullen verliezen. "Dat is het equivalent van nog geen 2% van ons werknemersbestand in Duitsland”, stelt Loh.

Het plan is goedgekeurd door de ondernemingsraad van Rittal. "De noodzakelijke aanpassingen zullen op een sociaal aanvaardbare manier gebeuren, bijvoorbeeld door normale medewerkersfluctuatie en pensionering van oudere medewerkers".


ACHTERGROND
Leverancier Rittal met hoofdzetel in het Duitse Herborn is een aanbieder van industriële kasten, stroomverdeelsystemen, systeemklimatisering en IT-infrastructuur. Met circa 10.000 medewerkers en 58 dochtermaatschappijen is Rittal wereldwijd aanwezig. Het bedrijf is de grootste onderneming binnen de Friedhelm Loh Group, die zelf 18 productiesites en 78 dochterondernemingen omvat. De ondernemingsgroep telt meer dan 11.500 medewerkers en noteerde in 2014 een omzet van ca. 2,2 miljard euro. In 2015 werd het familiebedrijf voor de zevende keer uitgeroepen tot topwerkgever in Duitsland.