750.000 euro voor onderzoek Erasmus MC naar relatie genen en astma

Wetenschappers van onder meer het Erasmus MC gaan onderzoeken waarom medicijnen niet altijd goed aanslaan bij kinderen met astma. De verklaring zit mogelijk in de genen.

Trefwoorden: #astma, #Erasmus MC, #onderzoek, #pijnenburg, #research, #wansslijn, #wetenschap, #ziekenhuis

Lees verder

research

( Foto: AstraZeneca )

ENGINEERINGNET.NL - Het Longfonds kent elk jaar 750.000 euro subsidie toe aan drie grote onderzoeksprojecten. Het Erasmus MC heeft in juli één ervan binnengehaald, samen met het AMC en UMCG. Het gaat om een project in de categorie ‘zorg’.

20 tot 30% van de kinderen met astma heeft klachten, ondanks dagelijks gebruik van ontstekingsremmende pufjes. Gangbaar is om hun een dubbele dosis ontstekingsremmers te geven, of anders een langwerkende luchtwegverwijder ernaast toe te dienen. Beide behandelingen werken goed, maar onduidelijk is waarom sommige kinderen beter reageren op de ene, of juist op de andere behandeling.

Waarschijnlijk hebben deze kinderen verschillend erfelijk materiaal, aldus de onderzoekers. Dr. Mariëlle Pijnenburg, kinderlongarts in het Sophia: “Voor we kiezen welke medicijnen we toevoegen, willen we kijken naar een bepaald gen, dat de werking van het medicijn beïnvloedt. Personalized Medicine bij astma is nog vrijwel niet in de praktijk toegepast. Ons onderzoek is een eerste stapje daarin.”

Door wat wangslijm af te nemen, verzamelen de wetenschappers erfelijk materiaal dat in het lab van het Erasmus MC wordt onderzocht. “Naast onze uitgebreide ervaring met studies bij kinderen met astma, is dit een belangrijke reden dat wij in het onderzoek zijn betrokken. Wij zijn in staat om binnen enkele dagen met een uitslag te komen, zodat we de kinderen snel met de juiste medicijnen kunnen behandelen. Ook gaan we gebruikmaken van hier ontwikkelde e-health-applicaties.”

De vraag is vervolgens: helpt het om te ‘genotyperen’? Kun je daardoor beter medicijnen toedienen? Pijnenburg: “We verwachten dat ons onderzoek bijdraagt aan het beter voorschrijven van het juiste medicijn aan ieder specifiek kind. Medicijnen effectiever inzetten met minder bijwerkingen door vooraf naar een gen te kijken. Uiteindelijk zou dat ook de kosten in de gezondheidszorg kunnen verlagen.”

De studie, die begin 2017 van start gaat, zal ongeveer drie jaar in beslag nemen.