Consortium schaalt productie bio-aromaten uit afvalstromen op

TNO en 11 andere partners hebben op laboratorium schaal aangetoond dat het mogelijk is om afval als gft, luiers en mest om te zetten naar furanen, en gaan nu dit proces opschalen.

Trefwoorden: #Biorizon, #furanen, #Monique Wekking, #onderzoek, #research, #TNO, #vto

Lees verder

Techniek

( Foto: TNO )

ENGINEERINGNET.NL - Uit afval als gft, luiers, zeefgoed en mest een waardevolle grondstof maken voor de chemische industrie? Daar gaat een consortium mee aan de slag. TNO levert de technologie en coördineert dit innovatieve Waste2Aromatics project van Shared Research Center Biorizon. Samen met 11 partners brengt het daarmee de circulaire economie en de commerciële productie van bio-aromaten tegen marktconforme prijzen een flinke stap dichterbij.

Aromaten zijn één van de belangrijkste grondstoffen voor de chemische industrie: 40% van de chemicaliën is aromatisch van aard. Op dit moment worden aromaten gewonnen uit aardolie en dat leidt tot een aanzienlijke uitstoot van CO2.

"Dit is dan ook een belangrijke mijlpaal", zegt Monique Wekking, business development manager Biorizon/TNO. "Eind vorig jaar hebben we overtuigend bewezen dat het mogelijk is om furanen - de grondstof voor aromaten - succesvol op labschaal te kunnen omzetten uit afvalstromen zoals gft. Toen bleek de business case al veelbelovend en daarom schalen we nu verder op en werken we richting ons ultieme doel: commerciële productie van bio-aromaten."

Het vervolgproject is uniek door het brede consortium dat de hele keten vertegenwoordigt. Van afvalbedrijven (Orgaworld, AEB Amsterdam, Twence, Vereniging Afvalbedrijven, Knowaste) tot waterzuiveringsbedrijven (Stowa, Waternet) en van organisaties (Biobased Delta, Havenbedrijf Amsterdam) tot een ontwerper en bouwer van pilot facilities (Zeton).

Ook is met het petrochemisch bedrijf en producent van polymeren SABIC een gebruiker van aromaten vertegenwoordigd.

Het project, dat een omvang heeft van ruim 1,3 miljoen euro, wordt voor 46% gefinancierd door het industriële consortium en voor 53% door het Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Chemie.

Het is erop gericht de opbrengst te verbeteren, productiekosten te verlagen en opschaling van laboratoriumschaal naar testschaal (liter/uur). Daarnaast is het gericht op de voorbehandeling van de afvalstromen, het benutten van restproducten en de business case. Ook wordt er een blauwdruk voor een pilotfabriek gemaakt.

Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO, het Belgische VITO en Green Chemistry Campus, ontwikkelt samen met partners technologieën om aromaten te winnen uit plantaardig restmateriaal. Dat vermindert de afhankelijkheid van aardolie, leidt tot minder CO2-uitstoot en draagt bij aan de transitie naar een circulaire economie.


OP DE FOTO
Biorizon’s programmalijn ‘Suikers naar Aromaten’, waarin het Waste-2-Aromatics project een cruciale rol speelt door het ontwikkelen van technologie om goedkope furanen te kunnen leveren.