Onderzoek: ziekenhuiswater zuiveren met rietveld

UGent-studenten hebben met een rietveld proefopstelling gedurende vijf maanden het afvalwater van het Kortrijkse AZ Groeninge gezuiverd.

Trefwoorden: #afvalwater, #afvalwater zuiveren, #medicijnen, #onderzoek, #rietveld, #UGent

Lees verder

research

( Foto: UGent )

ENGINEERINGNET.BE - De studenten ontdekten dat een rietveld niet alle medicijnresten uit het water kan zuiveren, maar dat dat met ozon wel kan.

Medicijnen die patiënten slikken worden vaak niet volledig door het lichaam opgenomen. Zo komen resten van geneesmiddelen in het afvalwater terecht. Sommige stoffen in geneesmiddelen zijn moeilijk te verwijderen in bestaande waterzuiveringsinstallaties, waardoor ze in rivieren en de zee terechtkomen en schade veroorzaken aan planten en dieren.

Laurens Hubau en Lize Vanseveren, allebei masterstudent Milieukunde aan de UGent Campus Kortrijk, wilden voor hun thesis nagaan of rietvelden die stoffen wel kunnen zuiveren. Daarom plaatsten ze in oktober 2015 een proefopstelling aan het AZ Groeninge in Kortrijk.

Een rietveld is een biologische filter waarin bacteriën en planten afvalwater zuiveren.
De testversie in Kortrijk was een miniatuurrietveld in een verplaatsbare container, gevuld met grind en beplant met riet. Aan het rietveld was een voorbezinkingstank gekoppeld die de grove deeltjes uit het water verwijderde. De verdere zuivering gebeurde in het rietveld.

In het afvalwater vonden de studenten verschillende soorten geneesmiddelen terug: bètablokkers, ontstekingsremmers, anti-epileptica, verdovende middelen, maagzuurremmers en antibiotica.

Na een test van het gefilterde water bleek dat niet alle resten uit het water gezuiverd werden. Geneesmiddelen waarvan geweten was dat ze biologisch afgebroken konden worden, werden wel gefilterd.

Door het water na zuivering nog eens te behandelen met ozon, kunnen de medicijnresten grotendeels uit het water verwijderd worden. Er wordt nu bekeken hoe de dosering van ozon beter gestuurd kan worden om het proces goedkoper te maken.